-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO: Inedit mobilier urban construit de elevii liceelor „Corneliu Baba”, „Liviu Rebreanu” și „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău

Ritmurile pline de energie ale celor de la Zdob și Zdub au umplut ieri curtea și holurile Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița. S-a încins o horă de toată frumusețea, între elevii Liceului „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău, elevii Colegiului „Liviu Rebreanu” și de la „Corneliu Baba”. A fost felul oaspeților din Chișinău de a mulțumi pentru experiența unei săptămâni de creație, la Bistrița.

S-a încheiat ieri, la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, încă o ediție a Taberei de creație „Sub semnul culorilor primare”.

Așa cum se întâmplă în fiecare vară, elevi de la Liceul Principesa Natalia Dadiani din Chișinău au petrecut o săptămână la Bistrița. Au primit găzduire în internatul Colegiului Liviu Rebreanu, participând la tabăra de creație organizată la Liceul de Arte „Corneliu Baba”. În proiect au fost implicați și patru eleve ale Colegiului național „Liviu Rebreanu”.

Tinerii au creat împreună o inedită piesă de mobilier urban: o bancă ce va fi expusă în curtea interioară a liceului de arte. 

Proiectul a fost coordonat de profesorii Vasile Duda, Vasile Gîtlan (Chișinău), Iulia Burlac (Liceul Corneliu Baba), Maria Sas (Colegiul Liviu Rebreanu), Valentina Bordan (Chișinău), Corneliu Făgărășan (Liceul Corneliu Baba) Alexandrina Zupcu (Chișinău) și Adrian Puțura (Liceul Corneliu Baba).

Primăria Bistrița și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud au susținut financiar proiectul. Clubul Lions a asigurat transportul elevilor din Chișinău la Bistrița, așa cum o face de peste 10 ani de zile, încă de la prima ediție. Și Centrul Europe Direct a contribuit în proiect cu materiale necesare construcției. 

Asociația Cornelius Art – coordonată de președinta Valeria Bălan – a avut grijă să asigure elevilor mici cadouri, la finalul taberei de creație.

Mulțumesc tuturor partenerilor implicați în proiect. Mulțumesc și profesorilor de la Liceul de Arte, extrem de implicați, ca de obicei. Cu profesorul Corneliu Făgărășan am colaborat excelent în acest an. M-a surprins foarte plăcut anul acesta și implicare fetelor, care nu au evitat să lucreze cu unelte folosite de obicei de băieți. Fetele în special au ajutat peste tot pe unde a fost nevoie. Le apreciez și le felicit pentru asta. Le va prinde foarte bine în viitor o asemenea experiență. Mă bucur că fac parte din această echipă și sper ca tradiția acestei tabere să continue”, a explicat Valeria Bălan.

Laurențiu Martea, elev la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”, a mulțumit în numele elevilor din Chișinău pentru această săptămână memorabilă de vacanță.

A fost o săptămână memorabilă pentru noi. Eu am fost aici și anul trecut. Am așteptat cu nerăbdare tot anul să ajung la Bistrița. Sper să am noroc să vin și anul viitor! Mulțumim tare mult colegilor de la Liviu Rebreanu care ne-au făcut să ne simțim ca acasă! Mulțumim pentru cazarea la internat și pentru accesul la sala de sport și pentru mâncarea delicioasă. Mulțumim tare mult și sponsorilor care s-au străduit să ne facă șederea aici cât mai bună.

Ne-au plăcut și ne-au distrat mult și excursiile. Mai ales cea de ieri, la rămășițele cetății Ciceului, unde am aflat multe legende și povești grozave. Ne bucurăm nespus de mult că am dus la bun sfârșit construcția de afară. Am lucrat cot la cot cu toată lumea. A fost distractiv să lucrăm în echipă, să ne facem prieteni noi printre colegii de peste Prut și să  învățăm să lucrăm cu lemnul. Vă mulțumim tuturor foarte mult!”, a mărturisit Laurențiu Martea. 

Olimpiu Cocian, reprezentantul Clubului Lions Bistrița, a transmis felicitările și admirația sa pentru toți cei care au făcut posibil proiectul de atâția ani.

Ca voluntar, știu că este destul de dificil. Pentru că în primul rând trebuie să faci rost de bani. Dar dincolo de bani, este vorba și de multă energie personală și de dorința de a face ceva. Clubul Lions a fost atras în proiect de profesorul Vasile Duda. Ne face o mare plăcere să ne implicăm în așa ceva. Sunt convins că atâta timp cât va ține proiectul, voluntarii Lions vor fi aproape de voi.

Grație acestui proiect, practic, ne-am apropiat și de tinerii din Republica Moldova. Clubul Lions are un club de voluntari tineri în Chișinău. Avem un puiuț Leo Club acolo, iar o parte dintre voluntari sunt aici. Sunt mentorul acestui club și sunt foarte mândru de ei: sunt printre cei mai activi dintre tinerii voluntari din România”, a precizat Olimpiu Cocian.

Conceptul de mobilier urban modular și parametric a prins viață în cadrul unui atelier creativ, desfășurat alături de elevii claselor a 9-a, a 10-a și a 11-a de la specializarea Arhitectură, sub îndrumarea profesorului arhitect Corneliu Făgărășan.

Proiectul a fost conturat luni, iar marți și miercuri am transformat ideile în realitate. Joi, piesele au fost asamblate. Iar vineri mobilierul a fost amplasat și pregătit pentru inaugurare pe strada Dornei.

Până pe 24 august, trecătorii se pot bucura de această creație urbană inovatoare, după care va fi relocată în incinta liceului”, a explicat prof. Corneliu Făgărășan pentru Bistrițeanul.ro.

Anul acesta am avut parte de cei mai mulți parteneri în proiect. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă împlinirea acestui proiect. S-au implicat exemplar și elevele Colegiului Liviu Rebreanu, care au stat în fiecare dupămasă peste program. Au cărat lemne, au dat găuri, au șlefuit lemnul: ne-au impresionat cu adevărat”, a subliniat profesoara Iulia Burlac de la „Corneliu Baba”.

În realizarea taberei de creație, s-au implicat în acest an și Complexul Muzeal BN, Produs în Bistrița-Năsăud, Inspectoratului Școlar BN și Palatului Culturii.

Este o colaborare fructuoasă la care ținem tare mult. Elevii noștri au învățat enorm de-a lungul zilelor petrecute la Bistrița. Au învățat cum se pictează icoane pe sticlă, cum se prelucrează lutul, cum se printează pe tricouri. Am învățat să desenăm mai bine… Mai ales că nu suntem un liceu de specialitate…”, a mărturisit Vasile Gîtlan, directorul liceului din Chișinău.

Mobilierul urban modular – precum cel realizat de elevii participanți în tabăra de creație de la Bistrița – se referă la piese de mobilier pentru spații publice: bănci, mese, suporturi pentru biciclete sau jardiniere – a explicat prof. Corneliu Făgărășan.

Acestea sunt proiectate pentru a fi flexibile și adaptabile. Piesele sunt construite din module sau componente care pot fi combinate și reconfigurate – în funcție de nevoile spațiului sau preferințele utilizatorilor.

Modularitatea permite schimbarea rapidă și ușoară a aranjamentului mobilierului. În plus, oferă soluții versatile și personalizabile pentru diverse medii urbane.

Mobilierul parametric, pe de altă parte, este conceput folosind metode de proiectare parametrică. Acesta implică o abordare care utilizează algoritmi și parametri specifici pentru a genera forme și structuri simple sau complexe.

Mobilierul este creat pe baza unor reguli și relații matematice care definesc dimensiunile, formele și proporțiile umane. Designul parametric permite crearea de piese unice, cu forme organice și inovatoare, care se adaptează perfect la contextul urban în care sunt plasate.

Acest mobilier urban modular și parametric reprezintă o soluție inovatoare și versatilă pentru îmbunătățirea spațiilor publice. Prin designul său simplu și flexibil, el contribuie la crearea unui mediu urban plăcut și funcțional, în care cetățenii se pot relaxa și socializa”, a mai explicat prof. Corneliu Făgărășan.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...