Momente emoționante, azi, la Galeriile Casa cu Lei: aproape 70 de impresionante picturi aparținând maestrului Miron Duca, între care două inedite icoane, dar și tablouri din perioada de studenție ale pictorului, au fost dezvăluite publicului din Bistrița. Inclusiv filozoful Mihail Șora are deasupra patului, în camera sa, un tablou semnat de Miron Duca!
„Este prima expoziție pe care o inaugurăm în acest an la Casa cu Lei și sper că maestrul Miron Duca ne privește dintre stele și se bucură alături de noi”, a precizat, în deschidere, Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal.
Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud s-a declarat onorat și mândru de a fi fost contemporanul și colegul pictorului cetățean de onoare al orașului, dar și „puțin supărat pentru că această expoziție ar fi trebuit să existe la Muzeul Județean. Avem oricum un proiect care presupune o amplă expoziție retrospectivă dedicată lui Miron Duca și trebuie să recunosc că sunt surprins de unele lucrări pe care nu le știam. Fără îndoială, încă există lucruri extraordinare de descoperit în opera sa…”, a conchis Alexandru Gavrilaș.
Emoționant l-a evocat pe artist și Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud: a povestit despre prezența sclipitoare a lui Miron Duca în taberele de pictură de la Colibița, modestia și orgoliul său discret, dar și despre un mic parastas organizat în memoria artistului la București, împreună cu Vasile Tolan, unde au invitat 15-20 de persoane, la Muzeul Literaturii, dar s-au trezit cu 100 de prieteni mai vechi sau mai noi ai artistului. Inclusiv reputatul Mihail Șora a fost prezent atunci la întâlnire, amintindu-le bistrițenilor că are în camera sa, deasupra patului, un tablou semnat de Miron Duca, primit prin anul 1987, în urma unei vizite la Bistrița…
Florin Coșoiu a explicat pentru Bistrițeanul.ro că a cumpărat, de-a lungul anilor, peste 100 de tablouri ale lui Miron Duca, însă la Casa cu Lei, din cauza spațiului restrâns, nu a expus decât aproximativ 70 de picturi.
Istoricul de artă Vasile Duda a vorbit, de asemenea, despre opera lui Miron Duca, supusă abia acum – după trecerea artistului la cele veșnice – unui proces oarecum firesc de cristalizare și valorificare.