La Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Bistrița a fost lansat recent romanul de proză fantastică Vampirul. Fără să dezvăluie prea mult din acțiunea cărții, Mircea I. Bătrânu a recunoscut că a scris această carte pentru că s-a „săturat de atâta minciună și furtișag”. Dacă în viața de zi cu zi nu a reușit să facă prea multe, în romanul său a făcut dreptate.
Mircea I Bătrânu (pseudonimul literar al profesorului Mircea Seleușan) a dedicat romanul „tuturor prietenilor mei, iubitori ai dreptății și adevărului, pasionați de o plimbare în și prin istorie – ca terapie a stresului și un excelent prilej de reîncărcare a bateriilor…”
„E un roman, o lucrare de ficțiune. Personajele sunt așadar imaginare. Orice asemănare cu realitatea e pur întâmplătoare. Această analogie rămâne totuși posibilă, în plan speculativ, deoarece fiecare erou din paginile de mai jos, se găsește ancorat în sute, chiar mii de prototipuri umane”, își avetizează Mircea I. Bătrânu cititorii, în primele pagini ale romanului.
Ilustrațiile sunt semnate de Brianna Andron, romanul fiind publicat de Editura Charmides.
Este vorba despre o sumă de figuri stilistice – a mai explicat autorul – figuri menite să demonstreze sensul profund al cuvintelor. Să trecem dincolo de aparențe, spre înțelesul ascuns al cuvintelor… „Viktor nu este orice fel de vampir. Este un justițiar. El există ca să dea peste cap unor ticăloși. Este, practic, mâna dreaptă a lui Dumnezeu”, a mai spus Mircea I. Bătrânu.
„Am gândit cartea pentru cititorii de la 17 la 80 de ani. Sigur nu este sofisticată, pentru că nu am vrut să fie sofisticată. Am vrut să fie accesibilă, s-o citească lumea cu plăcere, cu încântare. Să se regăsească în anumite atitudini. Din acest considerent, m-a interesat acțiunea. Iar acțiunea curge foarte repede”, a explicat autorul.
„Se simte foarte multă bunăvoință din partea lui Mircea: bunăvoința de a merge înspre cititor, dea încerca să-i răspundă la întrebări, de a încerca să îl abordeze. Nu neapărat pentru a-i face pe plac. Rolul scriitorului nu este să scrie ceea ce vrea cititorul. Cunoașteți prea bine destinul unor cărți ale lui Mircea care au stârnit nu un cuib de viespi, ci o generație întreagă de viespi. Pentru că au fost acolo zgâlțâite niște tabu-uri…”, a remarcat scriitorul și jurnalistul Zorin Diaconescu.
La lansarea romanului de proză fantastică Vampirul au contribuit totodată Daria Budurlean și Adela Ursa – eleve la Școala Populară de Arte Bistrița. Ele au interpretat câteva melodii, completând și colorând admirabil atmosfera evenimentului.
Un ” cetatzean ” intreprinzator, s-a dus la Registrul Comertului sa-si inregistreze o ” afacere ” . Fiind intrebat de ce trebuie sa o numeasca musai … ” VAMPIRUL ” -PFA , EL A ZIS : ” PAI, EU SUNT DIN PIATRA FANTANELE … SI STITI DVS ca PE VREMURI LA NOI SE SUGEA SANGE … Acuma… cam tot asa, dar … „
Mulțumesc din suflet IOANA BRADEA.
Le mulțumesc tuturor prietenilor care mi-au fost alături…O zi de neuitat!