Workshopuri interactive coordonate de specialiști, impresionante experimente și activități practice spectaculoase marchează astăzi, la Bistriţa, Ziua Mondială a Educaţiei.
„Modul în care îi orientăm pe copii trebuie să fie profesionist. Ne bucurăm foarte mult că după o lungă perioadă în care împreună cu Camera de Comerţ ne-am tot pus problema cum se face orientarea corectă – am reuşit în sfârşit. Mulţumim domnului viceprimar Cristian Niculae pentru că la Primăria Bistriţa, la Centrul Comunitar pentru Tineret, am reuşit să achiziţionăm softuri corespunzătoare. Consilierele de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională vor fi instruite în acest sens: începând din acest an şcolar copiii de pe raza municipiului Bistriţa vor fi testaţi în legătură cu interesele şi aptitudinile pe care le au…”, a spus Camelia Tabără, în deschiderea evenimentului.
[arve url=”https://youtu.be/wvulnKPOGrc” /]
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud şi-a deschis larg porţile pentru sute de elevi şi dascăli care i-au sărbătorit aici „pe toţi cei care se risipesc în generaţii după generaţii de elevi… La mulţi ani tuturor dascălilor care sâmbăta, în loc să se relaxeze în altă parte – vin la astfel de întâlniri…”, a transmis şi profesorul Constantin Rus, directorul Centrului Judeţean pentru Excelenţă.
Tot azi, în Ziua Mondială a Educaţiei, Centrul de Excelenţă şi-a deschis cursurile în noul an şcolar. „La mulţi ani profesorilor care, în cadrul Centrului Judeţean de Excelenţă, îşi sacrifică sâmbetele şi după-amiezele, pentru a-i pregăti pe copiii care doresc mai mult şi care pun întrebări incommode…”, a mai transmis profesorul Constantin Rus.
Până al ora 14:00, în curtea Muzeului Judeţean vor fi disponibile tinerilor din Bistriţa o serie de experimente și activități practice. Invitaţi deonoare au fost liceenii de la echipa de robotică Bolts And Gears de la „Liviu Rebreanu”, dar şi tinerii informaticieni din Năsăud şi deja celebra echipă Esentza Robotics din Beclean:
[arve url=”https://youtu.be/hmV0gD2KNYk” /]
Spectaculoase s-au dovedit şi experimentele studenţilor de la Facultatea de Fizică a Universităţii Al. I. Cuza din Iași:
[arve url=”https://youtu.be/hMbsvMWW55Q” /]
Ziua Mondială a Educației a însemnat, la Muzeul Judeţean, o serie de workshopuri extraordinare, reunite sub titulatura Ce ȘTIM/STEM despre profesiile mileniului III ?
Organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean de Excelență Bistrița-Năsăud, evenimentul a fost dedicat în principal dascălilor și elevilor.
Evenimentul s-a concentrat să aducă un impact la nivel local, oferind formare educațională într-un mod interactiv și accesibil pe parcursul zilei de 5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei.
S-au abordat teme importante în creșterea actului educațional, bazate pe învățare experimențială și educație nonformală.
În sălile Muzeului Judeţean, de la ora 11.00, s-au desfăşurat şi câteva workshop-uri interactive:
- Consiliere școlară și profesională în mileniul III? – prof. univ. dr. Mircea MICLEA, cercetător, manager general Cognitrom;
- Inovație și tehnologie în medicina secolului XXI – dr. Gabriela DEAK, director, Spitalul Județean Bistrița-Năsăud;
- Provocările științei în alegerea profesiei – conf. univ. dr. Sebastian POPESCU, Facultatea de Fizică, Univ. I. Cuza din Iași;
- Formarea și dezvoltarea competențelor STEM /A în școala românească – prof. Ioan BĂRARU, Col. Naț. Mircea cel Bătrân, Constanța; prof. dr. Gabriel NEGREA, Col. Naț. Gheorghe Lazăr, Sibiu;
- Predarea integrată a științelor în învățământul preuniversitar – Andreea PETCU, Asociația Learning by teaching.
Parteneri în realizarea experimentelor și activităților practice: Facultatea de Fizică, Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Centrul Județean de Excelență Brașov, Spitalul Județean Bistrița-Năsăud, Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița, Colegiul Național George Coșbuc Năsăud, Colegiul Național Petru Rareș Beclean, Palatul Copiilor Bistrița.