A fost punctul culminant și cireașa de pe tortul unei povești fantastice: Povestea vinului în pasajele Bistriței. A sclipit printre crengile copacilor din parc inclusiv o lună plină și fantomatică. A fost un concert răscolitor cu Mihail Sandu, artistul din Basarabia care a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj și care a cântat în celebrul concert de Crăciun la Vatican.
A fost lună plină, ieri seară, la Bistrița și un răscolitor concert susținut de Mihail… Prilej de reverii, nostalgii citadine, admirații mărunte și amintiri cu Dostoievki…
Atmosfera în preajma Turnului Dogarilor, s-a încălzit treptat. Recitalul foarte reușit susținut de Mara Halunga i-a cucerit definitiv inclusiv pe copii. S-au adunat în fața scenei, dansând și înveselind atmosfera.
Punctul culminant și cel mai așteptat al programului – concertul susținut de Mihail.
Sute de bistrițeni s-au adunat pe platoul din spatele Turnului Dogarilor. Cocoțați pe zid sau tolăniți pe baloții de paie, și-au savurat paharele de vin și cheful de povești.
Mihail Sandu este originar din Basarabia. A ajuns în Cluj ca student al Universităţii de Artă şi Design, pe care a și absolvit-o. Este pasionat totodată de pictură și fotografie.
Mihail a fost și unul dintre invitații concertului anual de Crăciun de la Vatican, în 2018. Evenimentul a găzduit, de-a lungul anilor, artiști precum Patti Smith, Bryan Adams, Al Bano, Tom Jones și Lauryn Hill.
Mihail Sandu a studiat timp de șapte ani pianul. A învățat să cânte și la chitară, însă în liceu a ales pictura. La facultate, deși i-ar fi plăcut să se reîntoarcă la muzică, a considerat că nu va avea perspective în Chișinău.
I s-a părut mai potrivit designul, pe care l-a văzut ca pe o provocare.
Mutarea în România, la Cluj, a venit tot datorită studiilor. A câștigat o bursă în Polonia, la Cracovia, unde și-a continuat studiile în design grafic și fotografie.
Așa s-a născut proiectul „I had a dream” ce i-a avut ca protagoniști pe diverși oameni ai străzii, fotografiile fiind expuse mai târziu într-o galerie din Cluj
Chitara l-a însoțit peste tot. La fel și muzica. Primul său single s-a numit „Dans nocturn”. A devenit cunoscut cu „Mă ucide ea”, un mix de funk, blues și pop. Piesa a fost desemnată a doua cea mai difuzată piesă din 2016. Are până în momentul de față peste 83 de milioane de vizualizări pe YouTube.
Influențele indie-alternative din creațiile sale au apărut odată cu „Simt că ne-am îndepărtat”. Piesa a reprezentat primul pas spre „reinventarea” artistului, vizibilă în următorul single – „Who You Are”.
Nu ratați astăzi, duminică, 22 august, la Povestea Vinului în pasajele Bistriței
- 16.00 Tururi ghidate tematice prin pasaj, din oră în oră, realizate de ghizi profesioniști și voluntari. Plecarea se face din Parcul Central, zona Turnului Dogarilor (zona 5)
- 16.00 – 21.00 ateliere meșteșugărești ale breslașilor (fierar, cojocar, țesător, tâmplar, pictor, dogar, restaurator), în zonele 2 și 3
- 16.00 – 19.00 Muzică ambientală în zona 5
- 16.00 – 23.30 Degustări de vin și produse locale în zona Arcadelor (zona 1)
- 16.00 – 21.00 Activități pentru copii (zonele 1 și 5)
- 18.00 – 21.00 Muzica stradală & pictură (zona 4)
- 19.00 – 20.00 Performance artistic Puzzle Band (zona 5)
- 21.45 – 23:30 Proiecție de film „Train de vie” (Radu Mihăileanu)