„Am început să scriu poezie pentru a-mi crea un spațiu de libertate, și apoi pentru a intra într-un fel de rezistență culturală. Apoi am crezut că poezia poate fi subversivă. Că poate dărâma comunismul. Am crezut în poezie, și încă mai cred. Și voi scrie în continuare, chiar dacă barbaria nu poate fi oprită prin poezie…
Poezia este până la urmă o formă de libertate”, a mărturisit Matei Vișniec, la Palatul Culturii din Bistrița.
În cadrul festivalului internațional Poezia e la Bistrița – dramaturgul, scriitorul, poetul Matei Vișniec a primit Premiul pentru Literatură al municipiului Bistrița.
Este o distincție pe care au primit-o, în trecut, și Mircea Cărtărescu, Ioan Es. Pop, Ion Mureșan, Radu Vancu și Angela Marinescu.
Pe scena Palatului Culturii, Matei Vișniec a evocat și figura poetului Nichita Stănescu. Poetul optzecist a primit din partea unei domnișoare, la o lansare de carte, o floare. „Tânăra își face loc prin mulțime, ajunge în fața poetului și îi întinde garoafa. Nichita uitându-se în ochii ei ia floarea, o bagă în gură și începe s-o mestece și o înghite. Ce a simțit domnișoara în acele monete – nu știu. Cred că a avut un moment de febrilitate interioară… Dar povestea nu se termină aici. Povestea se termină cu încă o tânără femeie care nu văzuse secvența dinainte și care, tot așa, își face loc prin mulțime și îi întinde lui Nichita Stănescu o altă garoafă… La care, poetul dă din cap și spune – Nu, mulțumesc, eu nu mănânc decât o floare pe zi…!
Asta ar fi definiția poetului. El mănâncă doar o floare pe zi… Dar noi, ceilalți ? Ce bine ar fi ca noi toți ceilalți să acordăm măcar cinci minute pe zi poeziei, frumosului…
Să mâncăm și noi o floare pe zi, oferind poeziei cinci minute pe zi. Citind, în orice zonă a lumii am fi, indiferent cât de grăbiți suntem – să deschidem în fiecare zi un volum și să citim din el un poem. Aceasta ar fi floarea pe care noi, publicul, ar fi bine s-o consumăm în fiecare zi…”, a mai spus Matei Vișniec.
Ieri dimineață, în curtea Muzeului Județean, Matei Vișniec a participat și la o întâlnire organizată de PEN România, moderată de Radu Vancu.
Aici scriitorul stabilit în Franța a vorbit despre parcursul său din România comunistă, despre intersecția cu teatrul absurd al lui Eugen Ionescu, despre percepția occidentalilor aupra comunismului, despre compromisuri și idiotul util.
Nu ratați programul de astăzi, al festivalului Poezia e la Bistrița.
SÂMBĂTĂ, 13 IULIE 2024
La Palatul Culturii Bistrița – 9:00 – 11:00 – Atelier de scriere creativă pentru liceeni (Sala Appassionata)
La Complexul Muzeal Județean Bistrița – Năsăud – de la 11:00 – DIALOG cu prozatorul Radu Pavel Gheo. Moderator: Nicoleta Munteanu
Palatul Culturii Bistrița – 18:00 – 20:00 Recital muzical: Șuba Tuba
Lecturi: Iulian Fruntașu, Alejandro Simón Partal, Alexia Plăcintă, Ștefan Manasia, Cătălina Matei, Marta Eloy Cichocka, Răzvan Țupa, Teodora Coman, Radu Vancu
La Biserica Evanghelică, de la ora 18.00, Concert simfonic – Noua Orchestră Transilvană
Dirijor: Romeo Rîmbu; solist: Remus Rîmbu – vioară