-0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO/VIDEO: Maifest, celebrat în premieră la Colegiul Liviu Rebreanu, de zeci de elevi ai secției germane

Peste 100 de elevii ai secției germane de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” au celebrat o sărbătoare tradițională pentru comunitățile de sași din Ardeal.

„Ar fi prima ediție Maifest la noi. A fost un început timid, dar ne dorim să continuăm și în viitor această frumoasă tradiție a burgurilor săsești. Sașii sărbătoresc practic reînvierea naturii. Este prima sărbătoare mare după Paști.

Fiecare își planifică sărbătoarea așa cum dorește… La Sibiu, de pildă, s-a celebrat în weekendul trecut. La Reghin s-a întâmplat acum două săptămâni. Alții sărbătoresc la începutul lunii mai. Nu este o zi anume fixă. Fiecare comunitate o celebrează când consideră de cuviință”, ne-a explicat învățătoarea Cristina Armean.

Celebrarea primăverii, prin dans

În eveniment s-au implicat învățătoarele Cristina Armean, Gabriela Tănăsescu, Anamaria Moldovan, Alina Andron și Teodora Popa.

Părinții s-au bucurat din plin de emoționantele momente de spectacol oferite de cei mici.

De asemenea, la Maifest au fost prezenți directoarea Violeta Griga de la Colegiul Liviu Rebreanu, dar și Cristian Roth, președintele consiliului director al Forumului German din Bistrița.

Elevii clasei a X-a G care fac parte din trupa de dansuri tradiționale săsești și-au încântat publicul cu dansuri tradiționale.

Sperăm că această sărbătoare a primăverii să devină o tradiție și la Colegiul Liviu Rebreanu”, a concluzionat profesoara Cristina Armean pentru Bistrițeanul.ro.

Maifestul la sași este ceea ce reprezintă Maialul pentru români. Este o veche sărbătoare de primăvară, care a apărut în Transilvania pe filieră germană, odată cu sașii stabiliți aici.

În timp, sărbătoarea a fost adoptată și de români și maghiari.

Maifest este un vechi obicei din seria de ritualuri și ceremonii dedicate primăverii. Inițial era dedicată în special elevilor și se desfășura la începutul lunii mai.

Elevii școlilor germane așteptau cu nerăbdare Maifestul, explică specialiștii Muzeului Astra din Sibiu. Copiii se pregăteau din timp, învățând cântece și dansuri populare.

Organizați în grupuri, școlarii străbăteau străzile orașului până la locul de desfășurare al Maifestului.

Petrecerea avea loc în aer liber. În Sibiu, Maifestul se desfășura în a treia zi de Rusalii, într-o pădure de la marginea orașului și se termina abia spre înserat. Copiii se adunau la școală, îmbrăcați în haine festive de duminică. Fiecare clasă avea o pancardă. Alaiul era însoțit de fanfară până la locul în aer liber. Părinții aduceau în coșuri mâncarea. Mulți își păstrau pentru această sărbătoare ultima bucată de cârnaț afumat păstrată de la Paști.

Maifestul s-a ținut până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind reînviată în ultimii ani. Practicat în școlile germane, Maifestul reprezintă un bun prilej de dansuri și parade ale portului popular, dar și de jocuri distractive. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...