0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO: Liniștea unei străduțe din Bistrița – tulburată de un VIP american! Ce a căutat ambasadorul SUA la Bistrița

Liniștea unei străduțe din Bistrița – pe care, altminteri, nu se întâmplă mai nimic palpitant – a fost strașnic tulburată, în această dimineață, de ambasadorul american, însoțit corespunzător de jandarmi, poliție, mașini ale corpului diplomatic, bodyguarzi, oameni cu aparate foto și camere de filmat… „Ce se întâmplă, maică?!?”

Agitație și forfotă de nedescris în această dimineață, pe strada Ion Pop Reteganul, într-una din cele mai calme zone din oraș în care liniștea nu pare nicidecum străpunsă de zgomotele și praful orașului: o străduță încremenită parcă în proiect pe care nu se întâmplă mai nimic aproape niciodată a fost azi martorul unei vizite extraordinare: însuși Hans G. Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, a trecut astăzi ca un vârtej, a parcat în fața unei căsuțe cochete, a coborât elegant din mașină, fără să fie scăpat din priviri de bodyguarzii cu ochi încruntați, a inspectat interioarele 10 minute, a vorbit încă vreo 5 minute și a dispărut în trombă cu toate mașinile și agitația corespunzătoare.

Oamenii au ieșit curioși pe la porți: „Ce se întâmplă, maică?!? Ce-ați pățit?” „Ce să se întâmple, tanti… A venit ambasadorul Americii…!” „Vai de mine… Și nouă nu ne-a zis nimeni nimicuța…!”, mormăie bătrânica în poartă, clătinând dezamăgită din cap. Ca și cum, dacă ar fi fost anunțată din timp – apuca în sărăcie să mai deretice pe ici pe colo, să aerisească prin camere sau să adune găinile din curte…

Numai calul a rămas să pască, nesimțitor și rece, ignorând toată agitația din jur…

Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean  Bistrița-Năsăud, Ștefan Dărăbuș – directorul Fundației Hope and Homes for Children, și ambasadorul SUA în România, Hans G. Klemm au vizitat astăzi, la Bistrița, centrul copiilor cu handicap de pe strada Toamnei, Casa de tip familial inaugurată la începutul acestei luni, pe strada Ion Pop Reteganul, dar și familiile în care au fost integrați câțiva copii în Ilva Mică și Rodna. Au fost însoțiți și de directorul Direcției pentru Protecția Copilului, dar și de viceprimarul Cristian Niculae.

 Sunt fericit că am reușit să vin din nou la Bistrița, să vizităm această casă familială în care am adus copiii dintr-un centru de plasament închis de curând. Vom vedea și un caz de reintegrare familială care s-a produs cu sprijinul organizației noastre, un caz de asistență maternală și un caz de prevenire a separării familiale… Mi-aș dori ca oficialii din partea statului nostru să poată veni mai des pe teren, să vadă ce se întâmplă între oameni, pentru că vizitele acestea directe pot să schimbe mult și să umanizeze perspectivele despre oamenii între care trăim…”, a precizat Ștefan Dărăbuș, directorul fundației Hope and Homes for Children care se află în spatele unui amplu proiect despre care puteți citi mai multe detalii AICI.

Excelența Sa, Hans G. Klemm, ambasadorul SUA în România s-a referit la faptul că SUA au manifestat, încă de la Revoluție, un interes crescut în efortul poporului român și al guvernului de a renunța la instituționalizarea copiilor abandonați și de a-i plasa mai degrabă în familii decât în centre de plasament. ES Hans G. Klemm a mai precizat că a venit să vadă personal ce se întâmplă în teren cu parteneriatul dezvoltat între comunitate și autorități locale și județene – un parteneriat impresionant în Bistrița-Năsăud… Ambasadorul a recunoscut că a povestit puțin și cu copiii, și a aflat că sunt fericiți și mulțumiți de condițiile materiale pe care le au aici, dar că se plâng de faptul că primesc prea multe teme la școală, în comparație cu elevii din State.

[arve url=”https://youtu.be/nf02fJWmfvA” /]

Să evităm instituționalizarea copiilor–asta au încurajat mereu SUA, a mai comentat ES Hans G. Klemm, adăugând că americanii își doresc relaxarea restricțiilor referitoare la adopțiile internaționale.

Am avut o discuție cu primarii din Livezile și Budacul de Jos pentru încă două case de tip familial pentru copiii cu handicap grav de pe Toamnei. Asta se va întâmpla pe termen scurt și mulțumesc foarte mult directorului Ștefan Dărăbuș pentru eforturile pe care le fac, inclusiv din punct de vedere financiar eforturile fundației sunt foarte mari. Nouă ne-au făcut mult bine și ne-au ajutat mult în a crea condiții mai bune de viață pentru acești copii. Sunt onorat, ca reprezentant al cetățenilor județului Bistrița-Năsăud, pentru că suntem  parteneri ai HHC, mulțumesc și ES ambasadorul SUA care a venit să certifice eforturile pe care fundația le face aici la Bistrița…”, a subliniat și Emil Radu Moldovan cu prilejul acestei vizite.

Fundația Hope and Homes for Children, care sprijină copiii abandonați din Bistrița-Năsăud de câțiva ani buni deja, a construit și inaugurat recent două case de tip familial în Năsăud și Bistrița unde vor locui 42 de copii și tineri.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...