O seară cu totul specială, ieri, la Sinagogă, unde s-au celebrat cei 22 de ani de activitate pe care Societatea de Concerte îi împlinește duminică, de Bunavestire, după cum a remarcat Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură.
Analia Selis, alături de ceilalți membri ai grupului ArgEnTango – violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru – au propus publicului din Bistrița o întâlnire cu tangoul argentinian tradițional, într-un concert extraordinar în care dansatorii Ioana Lascu și Horia Călin Pop din Cluj au făcut o figură aparte, ilustrând în dansuri emoționante câteva dintre tangourile interpretate de muzicieni.
[arve url=”https://youtu.be/c_olT4auF5I” /]
„De azi înainte vei face parte din trecutul meu… de azi o vom apuca pe drumuri diferite… trei lucruri îmi înalță sufletul rănit: iubirea, regretele și durerea… De azi te vei scufunda în trecutul vieții mele… Ah, cât de mare a fost dragostea noastră și privește în jur cât de puțină a mai rămas…”, a cântat răscolitor Analia Selis ieri seară la Bistrița…
[arve url=”https://youtu.be/2o3dBQrCsQE” /]
Iar muzicienii care au acompaniat-o nu au făcut decât să sublinieze frumusețea, complexitatea și profunzimea unor partituri admirabil orchestrate de pianistul Mariano Castro.
Libertatea mea se revoltă dacă în fericirea mea este și frică. Libertatea mea insistă să am curaj să fac ceea ce nu îndrăznesc. Libertatea nu se cumpără și nici nu se împrumută… Melomanii din Bistrița care au umplut sinagoga au avut ocazia să asculte câteva tangouri românești celebre (Zaraza, Mână birjar sau Vrei să ne vedem sâmbătă seara..?), dar și milonga sau seducătoare compoziții semnate de Carlos Gardel, Alfredo Le Pera, Sebastian Piana sau Astor Piazzolla…
[arve url=”https://youtu.be/66064Kq3IoA” /]
ANALIA SELIS. După bine cunoscuta carieră în muzica comercială, Analia își direcționează activitatea către muzica argentiniană autentică – tangoul. Cele două ediții ale turneului Vă place tango?, cât și proiectul de mare succes Tango Simfonic, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, o exprimare artistică veritabilă a unui argentinian. www.analiaselis.com
RĂZVAN SUMA. Solist concertist al Orchestrelor Radio și profesor la Universitatea de Muzică din București, dezvoltă o perpetuă carieră internațională de solist, cele peste 1.000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. www.razvansuma.com
MARIANO CASTRO. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro – în triplă calitate: interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango. Cu această trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. www.marianocastro.ro
OMAR MASSA. Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artiști precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe scene ale marilor orchestre din America, Europa și Asia. Omar este component și fondator al cvartetului de bandoneoane Quatrotango și este invitat frecvent pentru a susține masterclassuri în întreaga lume. Vine în România special pentru acest proiect. www.omarmassa.com
RAFAEL BUTARU. Concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret a României și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale. În calitate de solist și ca invitat permanent al Festivalului SoNoRo, a susținut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, David Cohen, Srdjan Vukasinovic și mulți alții.
Organizator: Asociația Culturală „Analia Selis”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud și al Societății de Concerte Bistrița.
Proiect cofinanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.