La Bistriţa e Raiul pe pământ…! Cel puţin pentru scriitorii şi poeţii invitaţi aici, dar şi pentru cei care s-au bucurat, timp de patru zile, de poeme recitate chiar de autori, de muzică şi de filme extraordinare… Deasupra tuturor – o pană şi un copil spânzurat…
Poemul de mai sus face parte din volumul Bad Skin, semnat de Andreea Gal, poetă şi profesoară la Liceul de arte „Corneliu Baba”. A fost una dintre revelaţiile acestui an poetic, după cum au mărturisit organzatorii festivalului Poezia e la Bistriţa, invitând-o să recite din poemele sale, publicate recent, la Editura Nosa.
A fost ultima seară de lecturi poetice, ieri, la Sinagogă. Invitaţi să recite publicului poeme au fost Andrada Strugaru, Mina Decu şi Anna T. Szabó (Ungaria).
[arve url=”https://youtu.be/juGpDEEPBNs” /]
Robert Şerban – scriitor, jurnalist și editor, absolvent al Facultăţii de Arte şi Design, al Facultăţii de Construcţii din Timișoara, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara şi realizatorul emisiunii culturale Piper pe limbă (TVR Timișoara și TVR 3) – a admis, pe scena Sinagogii, că la Bistriţa e raiul scriitorilor.
Festivalul de poezie şi muzică de cameră are şi o mulţime de evenimente impresionante, dar şi publicul necesar care să-i asculte şi să-i aprecieze pe scriitori.
[arve url=”https://youtu.be/GK3AYNOgGso” /]
Pe scenă au urcat şi Ben Clark (Spania), Ligia Keşişian, Andra Rotaru şi Victor Ţvetov (Republica Moldova).
[arve url=”https://youtu.be/MWbvwla0KNA” /]
Seara a început cu un recital muzical susţinut de Daniela Păcurar (soprană), Claudiu Hontilă (vioară) şi Lucian Duşa (pian).
[arve url=”https://youtu.be/rq1Lku8JMrU” /]
Tot ieri, bistriţenii s-au bucurat de prezenţa regizorului Tudor Giurgiu – invitat special al festivalului – într-un dialog moderat de Cezar Gheorghe, de la Observator Cultural.
Tudor Giurgiu a povestit despre aventura realizării filmului Parking (după romanul Apropierea, de Marin Mălaicu Hondrari), despre regizorii pe care îi admiră (Terrence Malick, între alţii), despre dificultatea de a alege actorii potriviţi, tehnici de filmare şi formule de cinema, provocări sau secvenţe emoţionante din timpul filmării.
„Îi mulţumesc lui Marin Mălaicu Hondrari pentru şansa de a descoperi scriitori şi poeţi extraordinari, cum a fost şi faptul că prin el am descoperit poemele Angelei Marinescu… A fost o întâlnire foarte benefică pentru mine”, a mai spus Tudor Giurgiu care a admis că – pentru cel puţin o vreme – nu are de gând să mai ecranizeze romane din literatura română contemporană.
Astăzi, în ultima zi de festival, la Centrul Judeţean pentru Cultură, începând cu ora 15:00 are loc un Atelier de lectură şi scriere creativă pentru liceeni, coordonat de Ana Dragu şi Florin Partene.
La Cinematograful Dacia de la ora 17:00 vor fi proiectate scurtmetrajele Ceața (2017) şi Ultimul drum spre mare (2019), regizat de Adi Voicu.
Tot la Cinematograful Dacia, de la ora 19:00, va avea loc concertul extraordinar – Hector Berlioz 200. Susţinut de Noua Orchestră Transilvană dirijată de Pierre Migard (Franţa), evenimentul este dedicat Zilei Naţionale a Franţei.
[arve url=”https://youtu.be/-sgkXIWxC3I” /]
[arve url=”https://youtu.be/6RmV61lKa34″ /]