2 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO – Kids in motion, la Colegiul „Andrei Mureșanu”: Filme de animație delicioase, surprinzătoare și pline de imaginație

S-a încheiat recent, la Cinema Dacia, Kids in Motion – atelierul non-formal de animație derulat vreme de aproape patru săptămâni, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Publicul a avut ocazia să vizioneze patru filme delicioase și pline de creativitate! Protagoniști: 16 elevi ai colegiului.

Timp de o lună de zile, elevii Colegiului Andrei Mureșanu au participat la un atelier de educație non-formală, în spațiul generos al Bibliotecii CNAM.

Atelierul Kids in Motion a fost susținut de regizoarea Raluca Maria Rusu din Bistriţa, stabilită la Bucureşti de ani de zile.

Raluca Maria Rusu a studiat film de animaţie la Academia de Arte din Köln. Pe parcursul lunii mai, folosind tehnica animaţie stop motion, i-a ajutat pe elevii CNAM să privească lucrurile din jur dintr-o altă perspectivă. Dar și să utilezeze obiectele uzuale pentru a realiza filme de animație inedite.

Spre deosebire de edițiile trecute, în acest atelier am luat copiilor povara de a construi ei obiectele pentru filmare. Am pus, în schimb, o altă povară pe umerii lor. Aceea de a găsi semnificații noi unor obiecte pe care le folosim în mod obișnuit.

Am vrut să-i stimulez pe copii să gândească out of the box

De multe ori au teme foarte bine trasate. Sunt obișnuiți să gândească realist, strict, foarte pragmatic. Am vrut să ne „transportăm” într-o altă dimensiune. Să înțeleagă că a fi creativ nu înseamnă să reinventezi lumea.

Creativitatea constă mai mult în a combina obiectele. Și s-au descurcat extraordinar. Le-am oferit mici stimulente sub formă de fotografii sau alte videoclipuri.

Ceea ce mi se pare fantastic este că nu au animat așa, la întâmplare. Ci au combinat elementele foarte creativ. Le-au pus într-un context logic. Și au oferit, cel puțin în 2-3 filme, inclusiv un mesaj social puternic”, a mărturisit Raluca Rusu pentru Bistrițeanul.ro.

Proiectul a început în 11 mai și a durat aproape patru săptămâni, cu tot cu post-producție.

Sunt tare mândră că elevii au învățat să termine ce au început, să nu-și întrerupă munca. Au învățat o anumită perseverență. Au învățat să respecte un dead-line.

Eu fac parte dintr-o generație care nu a avut parte în școală de altceva în afara materiilor clasice. Nici nouă, nici lor nu le-a spus nimeni că trebuie să termini ceea ce ai început. Trebuie să știi ce vrei și trebuie să respecți o direcție. Este un instrument educativ foarte bun…”, a mai spus Raluca Rusu.

Raluca Rusu a recunoscut că a descoperit printre copii adevărate talente. „Eu am fost un elev expus unor influențe care nu existau în școală. Am descoperit că am un talent pentru ceva care nu era exploatat aproape deloc în școală.

Știu că se pierd multe talente în școală. Sunt copii a căror creativitate nu este suficient exploatată… De aceea cred că merită să fie expuși la cât mai multe experiențe și influențe. Doar prin contactul cu alte lumi pot să-și descopere noi valențe…”, ne-a mai mărturisit Raluca Rusu.

O zi de filmare a durat cam 7-8 ore. Pentru fiecare secundă din cele 30 de secunde ale animației, copiii implicați în atelier au realizat câte opt fotografii. Au mișcat elementele din animație centimetru cu centimetru, uneori chiar milimetru cu milimetru.

Pentru cele 30 de secunde au avut nevoie de 240-300 de poze. Așadar filmele de animație sunt suficient de lungi dacă ar fi să cântărim efortul creativ al elevilor – a explicat Raluca Maria Rusu.

Proiectul a fost organizat de Asociația Tineri pentru Comunitate (coordonator proiect Cristina Hangea), în parteneriat cu Asociația DEPARTE din București (reprezentată de trainerul atelierului – Raluca Maria Rusu de la ArtLess) și Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.

Despre edițiile anterioare Kids în Motion, puteți reciti accesând linkurile de mai jos:

VIDEO – Emoționant mesaj social: Cum i-a afectat pandemia pe elevii din Bistrița

FOTO/VIDEO: La Bistriţa Moş Crăciun practică sporturi extreme, trage cu pistolul şi bea bere…!

FOTO/VIDEO: Unic, în România! Copiii învaţă la Bistriţa cum se fac filmele de desene animate

Cele patru filme de animație se intulează Fălci, Excese, Jungla Urbană și Per Aspera Ad Astra – motto-ul CNAM inspirat din Seneca.

Filmul Fălci a fost realizat de Andra, Andrei, Dănuț și Diana. Ei au oferit un nou sens tirbușonului, țevilor și cleștilor găsiți prin casă:

Preocupați de starea de sănătate a populației, Ema, Iris, Nati și Răzvan au decis să facă un film de animație despre o nutriție corectă. Filmul a fost realizat în întregime din fructe și legume:

Andreea, Bogdan, Robert și Teodora au ilustrat vizual deviza lui Seneca: „Per Aspera ad Astra” (Pe căi grele către stele). Copiii au folosit în animație doar rechizite, închipuindu-și o inedită metaforă: lansarea în spațiu a unui… creion!

La Jungla Urbană au muncit David, Mark, Sophia și Veronica. Ei avut de gestionat la filmare mai multe „animale sălbatice”. Obiectele de menaj din casă și câteva gadget-uri IT au căpătat viață, transformându-se într-un surprinzător ecosistem.

Kids în Motion este finanţat prin programul Start ONG (Kaufland Romania) şi implementat de Act for Tomorrow.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...