O patrulă a jandarmilor a văzut că pe un deal arde „ceva”. Când au ajuns acolo, și-au dat seama că e un incendiu de vegetație. Au luat rapid crengi și pământ și au început să stingă flăcările.
Jandarmii bistrițeni au devenit, din nou, pompieri! Aseară, o patrulă a jandarmilor a văzut flăcări în depărtare.
„Duminică, 21 martie a.c., în jurul orei 19.00, jandarmii montani se aflau într-o acțiune de patrulare între localitățile Leșu și Piatra-Fîntînele și au observat că pe un deal înspre localitatea Leșu arde o bună parte din pășune. Aceștia s-au deplasat înspre zona respectivă (Iliuța Bozghii) unde izbucnise un incendiu de vegetație care se putea extinde rapid”, explică reprezentanții IJJ BN.
Aceștia nu au mai stat pe gânduri și au intervenit rapid, cu crengi și pământ, reușind să stingă flăcările. Din fericire, nu era nicio persoană în zonă, deci nu au fost victime.
Jandarmii reamintesc și ei sfatul pompierilor în ceea ce privește „conduita necesară” pentru a evita incendiile de vegetație.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, recomandăm cetățenilor să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor provocate de arderea resturilor și deșeurilor vegetale, transmise de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bistrița” al județului Bistrița – Năsăud, astfel:
• să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
• să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
• arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
• cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
• arderea resturilor vegetale, gunoaielor și deşeurilor vegetale să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă;
• să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.
Aceasta nu e prima dată când jandarmii îmbracă haina de pompieri. La finele lunii februarie, o patrulă a stins un incendiu izbucnit la o mașină.
FOTO: Jandarmii au ”devenit” pompieri, după ce o mașină s-a aprins în mers