Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.
Herghelia Beclean este singurul loc din lume unde este crescut sistematic Lipițanul negru. A fost adus aici în anii 90, de la Herghelia de la Sâmbăta de Jos, locul unde sunt crescuți celelalte tipuri de Lipițan.
”Rasa Lipițan este o rasă culturală, istorică, existând de aproape 450 de ani. Sunt mai multe tipuri de Lipițan negru, printre care Maestuoso (n.r. cel din imagini) și, Neapolitano- cel ce a și dat campionul mondial. Lipițanul e supranumit balerinul din lumea cailor. Este preferat de către școlile academice de dresaj. Are un mers de o eleganță deosebită, se pretează foarte bine la mișcări. ” a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Ciprian Turculeț, șeful Hergheliei Beclean.
Această rasă de cai au nevoie de foarte multă atenție încă din primele zile de viață. E nevoie de multă muncă, o anumită conduită, hrană ce să cuprindă toate elementele necesare, fiind calculate și administrate pe categorie de vârstă.
”În ce privește dresajul, chiar dacă propriu-zis începi să-l dresezi numai de la vârsta de doi ani și jumătate, procesul începe mult mai rapid. Practic, de la ziua 9 de viață, de când mânzul începe să vadă, interacțiunea omului se face simțită și contează extraordinar de mult. Dresajul de atunci se face, cu mângâieri, cu vorbe, mult calm, li se observă caracterul, aptitudinile, etc” a mai spus șeful hergheliei.
Tocmai de aceea, nu oricine poate să se ocupe de aceste animale.
”Caii au nevoie de foartă multă atenție. Au nevoie de pansaj zilnic, să fie periați și să li se curețe copitele. E o investiție mare de timp și nu oricine poate să se ocupe de cai. Trebuie să existe pasiune. Zootehnie poate face multă lume, dar aici e cu totul altceva. E nevoie de blândețe și iubire. Necesită o sensibilitate suplimentară. E greu să formezi oameni în domeniu, trebuie să îți placă, să aloci mult timp” a mai explicat Ciprian Turculeț.
Din nefericire, prea puțini sunt interesați să lucreze în acest domeniu. La nivel național s-a cerut introducerea profilului de creștere și îngrijire cabaline, la școlile profesionale, însă interesul e scăzut. Astfel, hergheliile au deficit de personal.
La Herghelia din Beclean sunt 228 de capete – mânji, armăsari pepinieri, iepe mame, armăsari de montă publică, tineret -masculi și femele în dresaj. Dintre aceștia, 130 sunt din rasa Lipițan, iar ceilalți din rasa semi-greu românesc.
”Valoarea unui lipițan poate ajunge până la câteva sute de mii de euro. E în funcție de performanțe, de ascendența lui, de cum se manifestă descendenții lui, înfățișare, potențial energetic. Dacă armăsarul își transmite caracterele sale descendenților lui, deci are potențial genetic, atunci și valoarea e net superioară. Apoi se ține cont de promovarea prin sport, etc” a explicat Ciprian Turculeț.
La Herghelia Beclean, turiștii pot admira cabalinele, se pot fotografia sau chiar le pot călări, dacă au experiență. Există posibilitatea de a se plimba cu trăsura, sau de a închiria caleașcă pentru nuntă, și chiar de a învăța să călărească, pe viitor.
Herghelia este administrată de RNP Romsilva, în cadrul departamentului Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor.
[arve url=”https://youtu.be/noXjjEk7nPo” /]