Începând de astăzi, Bistrița-Năsăud are 7 noi cetățeni de onoare. Printre ei se numără ÎPS Andrei Andreicuț, dar și președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, președintele Home and Hopes for Children, care a ridicat 5 case pentru copiii fără părinți sau Cristian Bodnar, tânărul care a fost premiat cu premiul Nobel Junior.
Județul Bistrița-Năsăud este, începând de astăzi, mai bogat cu 7 noi cetățeni de onoare. Gala de decernare a premiilor a avut loc astăzi, la Hotel Metropolis. A primit titlul de cetățean de onoare al județului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, cu o carieră impresionantă de dascăl și cercetător, autorul a nu mai puțin de 70 de cărți, tratate și manuale universitare și a peste 500 de studii, articole și recenzii.
De asemenea, începând de astăzi este cetățean de onoare al județului ÎnaltPreaSfințitul Andrei Andreicuț. Acestuia practic i s-au recunoscut meritele pentru implicarea în viața comunității din Bistrița-Năsăud și în special datorită inițiativei de a construi Centrul Misionar pentru Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.
Acesta a publicat 17 cărți, a înființat 3 mănăstiri, 10 parohii, 3 centre pentru tineret, un centru pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și una gimnazială pentru recuperarea copiilor în abandon școlar.
Generalul-maior Ioan Manci, născut în Beudiu, a primit și el titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud. Acesta ajuns de la comandant de pluton, la comandatul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca. Din 2010, Ioan Manci desfășoară o activitate didactică universitară la Universitatea Babel Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă cursuri din domeniul securității naționale.
De la distanță a primit titlul de cetățean de onoare al județului și Liviu Petru Zăpârțan, istoric și filosof, cu o impresionantă carieră ca dascăl, dar și ca autor, publicând peste 60 de lucrări de specialitate în țară și străinătate. Acesta a fost ambasadorul României la Luxembourg, iar din 2016 este ambasadorul României la Vatican.
Ioan Repede, directorul SC Rombat SA a primit și el titlul de cetățean de onoare al județului, pentru amprenta pusă asupra vieții economice și sociale în Bistrița-Năsăud și mai ales pentru aportul important la dezvoltarea economică a acestuia.
Ștefan-Vasile Dărăbuș, directorul regional pentru Europa Centrală și de Sud al Hope and Homes For Children din Marea Britanie, care coordonează proiecte în sprijinul protecției copilului în România, Bulgaria, Bosnia Herzegovina, Grecia, Republica Moldova, Transnistria și celelalte țări din regiune, a fost numit cetățean de onoare al județului.
Autoritățile județene au fost convinse să-i recunoască meritele lui Ștefan-Vasile Dărăbuș pentru cele 5 case de tip familial pe care fundația pe care o conduce le-a construit din 2011 în Bistrița-Năsăud.
Acesta a fost decorat inclusiv de președintele României cu Ordinul Național Serviciu Credincios în grad de Cavaler.
Cristian Bodnar, un tânăr de doar 21 de ani care a primit anul acesta premiul „Nobel Junior”, cea mai importantă distincție care poate fi acordată unui student, a devenit și el de astăzi cetățean de onoare al județului.
Momentan, acesta este cercetător masterand, la Universitatea Cambridge din Regatul Unit al Marii Britanii, în cadrul grupului de Inteligență Artificială și Biologie Computațională. Tânărul bistrițean cercetează algoritmi genetici pentru roboți autonomi capabili de a învăța singuri cum să performeze în diverse medii.
Au mai primit diplome de excelență mai mulți asistenți maternali și sociali, reprezentanții Tășuleasa Social, funcționari publici, dar și Alexa Dragu, care a participat la Vocea României și Cristian Moldovan, un bistrițean care participă la X Factor.
[arve url=”https://youtu.be/9OM-ewW3TgA” /]