Curtea Muzeului Judeţean s-a animat în această după-amiază: zeci de doamne şi domnişoare îmbrăcate în minunatele culori ale unor cămăşi tradiţionale româneşti au celebrat aici Ziua Universală a Iei. Inedită paradă de modă, expoziţie, dar şi un micro concert, la Muzeu.
În Anul Omagial al Satului Românesc, secția de etnografie a Muzeului Judeţean Bistrița a organizat astă-seară un eveniment de excepție, dedicat sărbătorii de astăzi – Sânzâienele, când în comunităţile de români se celebrează şi Ziua Universală a Iei.
„Port cu mândrIE” s-a intitulat evenimentul care a inaugurat o spectaculoasă expoziţie de cămăşi tradiţionale româneşti.
Bistriţenii au redescoperit împreună povestea iei scrisă cu acul și ața, timp de sute de ani, de vrednicele femei ale satului românesc.
[arve url=”https://youtu.be/KKrdRBvR45s” /]
După ce a traversat oceane și a cucerit publicul european, satisfăcând cele mai pretențioase gusturi în materie de vestimentație, iile adunate cu migală de Marius Matei au revenit la Bistrița.
26 dintre iile tradiţionale de o frumusețe covârșitoare, din zona Banatului de câmpie – au fost expuse pe simezele Muzeului Judeţean, în timp ce alte câteva cămăşi au fost purtate de câteva tinere din Bistriţa.
[arve url=”https://youtu.be/HgE3YzIGuO0″ /]
Fastuoasa expoziție deZiua Universală a Iei a fost admirabil întregită de momentul artistic susținut de talentații elevi ai Liceului de Muzica Tudor Jarda și de inedita paradă de cămăși tradiționale din zona Banatului:
Programul recitalului susținut de elevii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița:
- Maria Pop, vioară, clasa I – melodii populare de Frantisek Drdla (prof. corep. Tofan Radu, prof. îndrum Vasile Răzvan)
- Bianca Gâvan, clasa a IX-a – piesa „Mare-i, mamă, al meu sat” (prof. îndrum. Cristina Bălan-Pahone)
- Adriana Petrehuș, clasa a IX-a – piesa „De la Leșu mai la vale” (prof. îndrum. Roxana Costeanu)
- Violeta Todoran, clasa a XI-a – piesa „Bade drag cu gura dulce” (prof. îndrum Ioana Popa)
- Cristina Belei, clasa a XI-a – piesa „Tot femeia are cheia” (prof. îndrum. Cristina Bălan-Pahone
Fondul muzical al paradei iilor a fost asigurat de elevii Dragoș Popa și Alexandru Grecu (prof. îndrumător Valentin Pop) care au interpretat „Preludio Triston” de Maximo Diego Pujol (Dragoș Popa, clasa a V-a) şi „Preludiu și Allegro” de J.S.Bach şi „Junto al genera life” de Joaquin Rodrigo – Alexandru Grecu, clasa a XI-a.
Eveniment organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi din Sibiu și Colecția Etnografică Marius Matei, Timișoara.
Parteneri: Liceul de Muzică Tudor Jarda – Bistrița și Etnotique-București
Curatori: Mihaela Bolog și Alexandru Constantin Chituță