2 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO – INCREDIBIL! O școală dintr-un cartier al Bistriței nu are apa, iar copiii își fac nevoile în fundul curții

În anul 2018, o școală dintr-un cartier al Bistriței, oraș reședință de județ, funcționează fără apă sau canalizare. Cei 45 de copii se spală pe mâini la bidon, iar nevoile și le fac în fundul curții, în toalete din lemn, de pe vremea bunicilor.

Zeci de copilași se grăbeau în această dimineață spre școală sau grădinița din Slătinița. Cele două, care reunesc 45 de copii, 28 la grădiniță și 17 la școala primară, funcționează într-o clădire micuță din centrul localității, devenite în urmă cu ceva vreme cartier al Bistriței.

Grădinița ocupă o sală de clasă, iar clasele primare o altă sală de clasă, elevii de diferite clase făcând școală la grămadă. Lipsa de spațiu este, însă, cea mai mică problemă pe care o au acești copilași.

Deși pare greu de crezut în 2018, școala nu are apă. Pe coridor este o chiuvetă „conectată” la un bidon cu robinet, unde cei mici se pot spăla pe mâini înainte să mănânce sau după ce folosesc toaleta.

Drumul spre toaletă este o aventură, mai ales pe timp de iarnă. Cei mici au de parcurs întreaga curte pentru a ajunge la toaletă. Deși este vopsită și igienizată an de an, toaleta din lemn pare de pe vremea bunicilor. Copilașii de 3-4 ani sunt duși la toaletă de către femeia de serviciu.

În centrul cartierului Slătinița sunt două clădiri în care a funcționat școala. Activitatea s-a restrâns însă la o clădire mai mică, tocmai din cauza faptului că mulți locuitori din Slătinița au ales să facă naveta cu copiii, la școli mai bine dotate, din Bistrița.

Clasele 0 și a IV-a au fost mutate de tot în Bistrița, la Școala Generală nr. 4, în ciuda faptului că elevii au de parcurs zilnic aproape 20 de kilometri dus-întors.

Buda din curte dispare abia în 2020-2022

„Avem 93 de clădiri în care funcționează unități de învățământ care nu sunt autorizate, dintre acestea 41 nu sunt autorizate din acest motiv (n.r. nu au apă și canalizare). La nivelul comunității respective nu este apă-canal și atunci bineînțeles că tot ce înseamnă grupuri sanitare sunt în curte. Singura soluție este finalizarea investiției pe care o are Aquabis cu apă-canal în toate comunele. La nivelul localității Slătinița se va rezolva problema în 2020-2022”, a explicat Camelia Tabără, inspector școlar general.

Optimist este și reprezentantul sătesc Maftei Pop, care spune că știe despre problemă, condițiile nu sunt conforme, însă mai mult decât a ridica problema în ședințele de Consiliu Local nu prea are ce să facă. Acesta spune că speră că anul viitor Aquabis să demareze lucrările pentru dotarea localității cu o rețea de apă.

 

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=IpUjUMId29k” /]

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...