-1.9 C
Bistrița
joi, noiembrie 21, 2024

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo

Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.

Este pentru prima oară când organizăm un asemenea concurs de robotică la Bistriţa, sperăm să-l facem şi în anii viitori. Participă în jur de 20 de echipe din toată ţara, din Cluj, Arad, Năsăud, Bistriţa sau Petrila… A fost un proces greu de organizare. Pentru că a fost organizat de elevi, pentru elevi. Ideea acestui Demo a luat naştere în februarie. Faptul că am reuşit să-l şi punem în practică pentru noi este cu adevărat un vis împlinit…”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Corina Puşcaş, liderul echipei de robotică Bolts and Gears de la Colegiul Liviu Rebreanu.

Meciurile pentru calificări au început dimineaţă, la ora 10. În urma celor 24 de meciuri preliminare, în semifinale au intrat pe locul 1 Bolts and Gears, pe locul 2 – Rutherbots  (Cluj Napoca), pe locul 3 – Wafy (Petrila), iar pe locul 4 – Xeo (Alba Iulia).

Acestea au avut dreptul să-şi aleagă fiecare câte alte două echipe aliate dintre cele care nu s-au calificat în semifinală.

[arve url=”https://youtu.be/vSB_NOXUSas” /]

Este primul concurs de robotică desfăşurat la Bistriţa. Aproape 150 de liceeni din toată țara au animat azi toată ziua sala de sport a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Concursul a fost organizat de echipa CNLR – Bolts and Gears, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița Năsăud și Primăriei Municipiului Bistrița.

A fost ceva inedit în peisajul concursurilor de robotică de tip Demo. Puţine concursuri de acest fel asigură cazare, masă sau premii participanţilor. Ori, la Bistriţa – toţi tinerii participanţi din alte judeţe au fost cazaţi în internatul Colegiului „Liviu Rebreanu”, primind din partea organizatorilor mese calde pe durata competiţiei.

Mai mult, organizatorii au reuşit să ofere şi un premiu consistent: „Alianţa câştigătoare, formată din trei echipe, va primi un premiu de 3.000 de lei. Câte 1.000 de lei pentru fiecare echipă”, a mai explicat Corina Puşcaş.

Clasamentul final se stabileşte în funcţie de punctele şi victoriile obţinute de roboţii „implicaţi” în concurs, în cadrul meciurilor.

Avem un robot foarte bine construit. Am mare încredere în Bolts and Gears. Am muncit mult în ultimele luni, suntem bine pregătiţi, chiar îmi doresc foarte mult să câştigăm…”, ne-a mai mărturisit Corina Puşcaş.

De altfel, dorinţa i s-a şi împlinit. După câteva ore de meciuri şi „lupte” între roboţi, bistriţenii de la Bolts and Gears au intrat în finală, formând şi alinaţa câştigătoare. Partenerii aleşi de elevii din Bistriţa au fost North East Dynamics şi Robopapiu. Cele trei echipe din alinaţă au câştigat marele premiu de 3.000 de lei – câte 1.000 de lei pentru fiecare echipă.

Enorm de învăţat, la Bistriţa Robotics Demo

Din Năsăud, încă începători într-ale robotocii, dar dornici să înveţe şi să progreseze – la Bistriţa Robotics Demo au venit şi liceenii Colegiului Naţional „George Coşbuc” – Cyber Souls.

Nu avem o experienţă atât de vastă. Am început abia anul trecut, dar am venit totuşi la Bistriţa cu 9 elevi şi profesorul de informatică Marius Lazăr care îi şi coordonează. Am participat la un Demo, la Cluj, la Universitatea Tehnică, la Cluj şi la etapa regională BRD First Tech Challenge”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Anca Mariana Cârcu, unul dintre coordonatorii echipei.

Teodora Mocanu şi Luana Tabără, eleve în clasa a X-a la „George Coşbuc”, responsabile de relaţiile cu publicul în cadrul Cyber Souls – au recunoscut că au avut enorm de mult de învăţat la Bistriţa Robotics Demo.

Am văzut cum lucrează alţii, cum îşi folosesc experienţa, cum se manifestă spiritual de echipă şi cum trebuie să muncească fiecare ca să iasă totul perfect…”, a explicat Luana Tabără.

Ce trebuie să facă roboţeii, pentru a ieşi victorioşi într-un meci

Acest tip de eveniment este un concurs demonstrativ, bazat pe reguli stabilite de asociația americană FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). Echipele se pot antrena pentru etapele regionale și națională. În fiecare an, tema și regulile concursului sunt schimbate. De exemplu, sezonul trecut echipele participante au trebuit să construiască un prototip al unui „Rover” de pe Marte. Acesta recunoștea diferite tipuri de minerale, le colecta și le încărca într-o „rachetă” pentru a fi aduse pe Pământ.

Anul acesta robotul trebuie să imite un motostivuitor având sarcina de a muta „cărămizi” dintr-o parte în alta a terenului, iar apoi de a le așeza una peste cealaltă, formând astfel un turn.

La Bistriţa Robotics Demo au existat şi workshop-uri pentru participanții invitaţi. Ieri în mijlcoul pasionaţilor de robotică a venit Mihaela Ivan, pentru a le prezenta  tinerilor domeniul comunicării și importanța acestuia.

Astăzi urmează să sosească şi maratonistul Tibi Ușeriu pentru a povesti despre provocările vieții, iar mâine atmosfera va fi întreținută de Sidor Costinași, liderul cercetașilor din Bistrița şi expert în Public Speaking.

Pe plan internațional, competiția FIRST Tech Challenge este gestionată de asociația FIRST încă din anul 1989. Pe plan național, organizația Nație Prin Educație se ocupă de toată organizarea mișcării de robotică și a concursului. În România sunt înregistrate peste 190 de echipe de robotică, implicând peste 3.000 de elevi.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: