Santa Maria Magiore a găzduit, în acest weekend, peste 1.000 de coșari, din întreaga lume! Aceștia s-au adunat pentru a sărbători, cu fast, Ziua Mondilă a Coșarului. Și județul nostru a avut un reprezentant!
Italia este țara care a dat lumii meseria de coșar. Chiar dacă această meserie este mai puțin întâlnită în zilele noastre, țara mamă îi sărbătorește pe acești meșteri, anual.
Așa se face că în acest weekend, în Santa Maria Magiore, 1.200 de coșari din întreaga lume s-au întâlnit pentru a sărbători Ziua Mondială a Coșarului.
„Este o sărbătoare națională. Am fost coșari din toată lumea: Japonia, China, America, țări din Europa. Din România am participat un grup de 11 coșari din cadrul Asociației Profesionale ASFOCH. Coșarii români sunt din Bistrița, Mureș, Suceava, Neamț și Hunedoara. Este al zecelea an consecutiv în care participăm”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Hornarul de Bistrița, așa cum îi place să fie cunoscut.
Sărbătoarea se întinde pe perioada a trei zile. Vinerea e „timpul de socializare”. Sâmbăta e momentul solemn de depunere de flori la monumentul hornarului.
„Monumentul este un mic copil ce leagă istoria noastră, a coșarului, de copii. La început, copiii erau cei care curățau coșurile de fum. Începeau să lucreze undeva de la șase ani, după care treceau la nivel de calfă și apoi de maestru”, a povestit coșarul.
Apoi, delegațiile fiecărei țări merg la Muzeul Coșarului, unde depun ceva reprezentativ țării din care fac parte și coșarii fac schimb între ei de lucruri personalizate.
Duminica este partea cea mai frumoasă. Are loc parada coșarilor. Mii de turiști îi însoțesc cu aplauze și se bucură să primească din partea coșarilor, dulciuri. Anul acesta, 15.000 de turiști au aplaudat frenetic parada de pe străzile din Santa Maria Magiore.
„Ce este îmbucurător pentru România este faptul că noi suntem cei care astăzi scriem istoria. Avem puține date despre coșărit, în țara noastră. De aceea ne bucurăm că putem să fim noi, ca organizație ASFOCH, prezenți, de 10 ani la acest eveniment și, noi, deja, avem pietre de temelie puse la ceea ce înseamnă breasla coșăritului la noi în România”, a conchis bistrițeanul.
[arve url=”https://youtu.be/v_iSxBRxPzY” /]
[arve url=”https://youtu.be/k2n9Bq0BtE4″ /]