Polițiștii locali au dat în Pădurea Codrișor peste 8 persoane, care locuiau în trei adăposturi improvizate. Printre ele se numărau și doi copii bolnavi, transportați direct la Unitatea de Primiri Urgențe, pentru îngrijiri medicale.
Ieri dimineața, polițiștii locali au dat peste 8 persoane care își amenajaseră locuințe în pădurea Codrișor, din cartoane, lemne și folii din plastic. În cele trei locuințe improvizate încercau să se adăpostească de frig și doi copii, care au fost duși la Unitatea de Primiri Urgențe, pentru îngrijiri medicale.
„Persoanele adulte au fost îndrumate către Centrul de noapte și cazare pentru persoanele adulte fără adăpost Bistrița pentru a beneficia de serviciile socio-medicale, puse la dispoziție de municipalitate. Având în vedere starea de sănătate precară a celor doi minori s-a impus transportarea acestora la UPU Bistrița, în scopul instituirii unei conduite terapeutice”, informează Poliția Locală.
Poliția Locală a sesizat și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a-i prelua pe cei doi copii și a institui măsuri de protecție socială. De asemenea, locația unde se adăposteau cei 8 a fost curățată.
Impreuna cu domnul Toniuc prin 2009 daca nu ma Insel am fost singurii cetateni care am solicitat interventia tuturor factorilor de raspundere pe acest caz. Am sunt adunarea la ora 8 dimineata tot asa pe o vreme friguroasa, au venit toti insa nimic nu s-a SCHIMBAT. Este o imagine de lumea a treia care se tot repeta an de an. E drept ca nici oamenii care traiesc in halul asta nu doresc nici o schimbarea in viata lor si nu fac nici un minim efort propriu sa isi schimbe viata. Trist.
Nu-i prima dată când în Pădurea Codrişor au fost găsite persoane fără adăpost . Prin anul 2014 aici au fost identificate corturi improvizate în care stăteau familii de rromi.
Despre amenajarea Pădurii Codrişor ca „Pădure parc” se discută de multi ani, fără să se facă nimic concret.
Astfel, în “Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Bistriţa pentru anii 2005 – 2015″, Pădurea Codrişor era inclusă in zona de protecţie a centrului istoric al Bistriţei. Iată cum era formulat paragraful respectiv: “O zonă cu valoare peisagistică este o arie naturală protejată, caracterizată prin concentrarea în cadrul teritoriului său a unor peisaje naturale unicate sau rare. Pentru municipiul Bistriţa a fost declarată zonă cu valoare peisagistică zona împădurită a dealului Codrişor, care face parte şi din zona de protecţie a centrului istoric al municipiului Bistriţa. În aceste zone, autorizarea executării construcţiilor va avea în vedere păstrarea calităţii mediului natural şi a echilibrului ecologic, interzicându-se amplasarea de unităţi productive. Pentru dealul Codrişor se propune reamenajarea parcului care a funcţionat aici în perioada interbelică. Dealul Codrişor, deal care bordează malul stâng al râului Bistriţa, în prezent neamenajat, are un potenţial nevalorificat, putând prin poziţie şi amenajări să devină un punct de atracţie turistică (locuri de belvedere). Altitudinea la care se află aceste puncte permite o vedere de ansamblu asupra oraşului vechi”. Pornind de la aceasta strategie, incă din anul 2006, a fost aprobat PUZ Codrișor I, pe baza căruia a fost elaborat proiectul : P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill), care prevedea construirea unei artere de circulatie de tip splai la poalele padurii Codrisor, completata cu amenajare de alei pietonale, piste de biciclete, locuri de recreere aferent malurilor intre Podul Budacului si podul Jelnei cu legaturi spre Parcul municipal si Dealul Codrisor. Din pacate acest proiect a fost blocat de primarul Cretu, cu toate ca era mai inteligent ca dupa acest model, sa fi fost initiata demararea unui proiect integrat de amenajare si dezvoltare turistica si de agreement a albiei riului Bistrita intre Unirea si Viisoara.
Apoi, in anul 2010 a fost aprobat PUZ Codrișor II privind amenajarea Pădurii Codrișor ca pădure-parc dar nu s-a făcut nimic.
De aceea, încă din anul 2015 a fost adoptat prin hotărâre de CL proiectul de amenajare a Pădurii Codrișor ca zonă de agrement ”Pădure-parc Codrișor” pentru care voluntarii Asociației Bistrița Civică au adunat 4.029 de semnături de susținere , dar tot degeaba.
Din păcate nici noua administratie liberală a Bistriței nu a făcut nimic pentru a demara proiectul , cu atât mai mult cu cât amenajarea Pădurii-parc Codrisor are ca obiectiv punerea în valoare a potențialului natural al zonei printr-o strategie care ține cont de valoarea ecosistemului și de utilizarea cotidiană pentru plimbări, sport și recreere.
Este vorba de revitalizarea unor puncte de atracţie existente încă din perioada interbelică ceea ce va duce la valorificarea potenţialul urbanistic, peisagistic şi turistic al zonei. In acest sens, proiectul prevede intre altele reamenajarea unor poteci turistice, precum : ”Poteca Veveriţelor”, ”Poteca Stejarilor”, ”Poteca Poienelor”, ”Poteca Bicicliştilor”, ”Poteca Veteranilor”.