Au trecut deja 29 de ani şi suntem tot mai puţini cei care au trăit acele zile, şi cei care astăzi le comemorăm… În fapt, comemorăm şi sărbătorim în acelaşi timp, pentru că în decembrie 1989 ne-am câştigat dreptul la democraţie şi libertate, prin sacrificii foarte mari: peste 1100 de oameni, civili şi militari, şi-au pierdut viaţa atunci.
Pe o ploaie măruntă şi rece, în cimitirul municipal din Bistriţa a avut loc o ceremonie militară şi religioasă în amintirea eroilor ucişi în decembrie 1989, când România a fost zguduită de Revoluţia care a detronat regimul comunist şi dictatura Ceauşescu de la guvernare.
4 eroi martiri au ajuns la îngeri şi din judeţul Bistriţa-Năsăud: Matei Silaşi din Căianu Mic, ucis la Timişoara, Marius Mihalca, rănit la Timişoara care a murit anul trecut, Remus Cristian Bucur, împuşcat la Bucureşti, unde era student al Academiei Militare şi Ioan Sabău, mort în 21 decembrie la Cluj-Napoca…
„Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe care a protestat în decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa…”, a precizat prefectul Ovidiu Frenţ, subliniind că ar merita „să încercăm, dacă putem, să îi iertăm pe vinovaţi, pentru că Dumnezeu cu siguranţă că i-a iertat… Putem, eventual, să-i amnistiem şi să-i graţiem. Nu au ştiut ce fac, au îndeplinit nişte ordine criminale şi sper ca niciodată în România să nu se mai întâmple un astfel de măcel…”
La ceremonie au participat primarul Ovidiu Creţu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Puica, reprezentanţi ai asociaţiei revoluţionarilor din oraş şi oficialităţi militare au sărbătorit şi la Bistriţa Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, ziua de 22 decembrie care a marcat începutul democrației în România.
Ceremonial militar şi religios s-a desfăşurat la mormântul Eroului Martir Cristian Remus Bucur şi în faţa troiţei mutate din faţa Prefecturii, în Cimitirul Eroilor de pe Tărpiului. Evenimentul a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de luptă al unităţii şi intonarea Imnului Naţional al României. Preotul protopop Alexandru Vidican a oficiat serviciul religios în memoria celor ucişi în decembrie 1989.
[arve url=”https://youtu.be/JeS1Tr3LLx8″ /]
Ceremonia s-a încheiat cu depunerea unei coroane de flori la mormântul lui Cristian Remus Bucur şi cu defilarea gărzii de onoare în Cimitirul Municipal Bistrița.
Tot astăzi, de la ora 10, a avut loc şi un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane la Mormântul Eroului Martir Ioan Sabău, din Brăteni. Ceremonia a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de luptă al unităţii, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, depuneri de coroane şi defilarea gărzii de onoare în Cimitirul localităţii Brăteni.