Impresionantă mobilizare de forțe, pentru Școala Gimnazială din Bichigiu! Cu sprijinul BookLand, comunitatea de aici au reușit să renoveze școala cu peste 250.000 de euro. Muncitorii au fost cazați într-o casă oferită de o familie plecată la muncă în străinătate. Părinții, profesorii și preotul din sat s-au ocupat de mâncarea muncitorilor. Iar Primăria Telciu a contribuit la acoperirea parțială a costurilor de manoperă, asigurând și suport logistic.
Școala Gimnazială din Bichigiu (comuna Telciu) a fost construită în anii ’70. Nu a avut niciodată parte de o renovare consistentă. Pentru că au lipsit fondurile. În timp, clădirea școlii a atins un grad ridicat de uzură. Elevii și profesorii au ajuns să își desfășoare activitățile educaționale în condiții total improprii.
Grație implicării Asociației BookLand, Școala gimnazială din Bichigiu arată acum impresionant. Au fost necesare 8 luni de muncă intensă.
„Miracolul e în fapte. Este nevoie de implicarea fiecăruia…”
„Proiectul a fost foarte greu! A fost mult stres! Dar educația ne unește și doar ÎMPREUNĂ putem contribui la starea de bine a fiecărui pui de OM…
Copiii trebuie să se simtă în școală ca acasă. A fost cea mai bună investiție pentru această comunitate. Asociația BookLand a demonstrat că miracolul e în fapte și că e nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a face lumea un loc mai bun!”, a mărturisit Domnica Homei, directoarea Școlii din Bichigiu.
În proiect s-a implicat inclusiv fostul director al școlii, profesorul George Ceuca. Acesta a recunoscut că a încercat de câteva ori să rezolve problema acestei școli.
„…arăta dezolant! Nimeni nu a crezut în acest proiect! Au zis că așa ceva e imposibil: să vină cineva să investească miliarde și să nu aibă niciun interes personal! Doar ca să asigure condiții normale, moderne pentru educația acestor copii.
Începutul a fost foarte greu, însă lucrurile s-au rezolvat treptat! Am început iarna când veneau 4-5 mașini cu materiale zilnic… Dacă nu era echipa BookLand nu s-ar fi făcut nimic…”, a admis profesorul George Ceuca.
Este a doua școală pe care Asociația BookLand o renovează în Bistrița-Năsăud. Prima școală renovată cu câteva luni în urmă este cea din Sângeorzu Nou.
Echipa BookLand a găsit la școala din Bichigiu mucegai, igrasie și praf. „Sub dușumelele de la parter am găsit pământ ud. Fiindcă toată apa scursă de pe delușorul din spatele școlii băltea în curte… Pereții erau atât de „copți” și strâmbi încât au „înghițit” de două ori mai mult material decât trebuia pentru a-i îndrepta.
Baia era nefuncțională. Apa curgea de la etaj prin „cădere” dintr-un rezervor improvizat. Prin acoperiș ploua… Situația era chiar gravă. Cred că nu exagerez spunând că în această școală copiii mai mult se îmbolnăveau, decât învățau….”, explică Mădălina Mocanu, director Marketing & Comunicare la Asociația BookLand.
Comunitatea din Bichigiu a avut privilegiul să se bucure de programul de „Renovare școli în mediul rural”. Ghidați de motto-ul Împreună CONSTRUIM oameni, cei de la BookLand au reușit să renoveze 37 de școli, în 2020-2021. Școli din satele României în care peste 7.000 de copii merg cu plăcere să învețe.
Transformarea de la Școala Gimnazială Bichigiu a fost posibilă datorită companiilor care cred în tineri și într-o Românie mai bună prin educație: SIT, MeteRSit, Unicredit Consumer Financing, Turbomecanica SA, Titan Machinery România, Profi, Asevi România, Elpreco, Terra Gres, Modulo Decorative Solutions, Bilka Steel, Wipro România, Decathlon România, Ferroli România, Instal Impex, Ferro România, SavanaCuloare, Austrotherm România, Mindo SA, Porta Doors România, Mar & Pet Grup, Policolor România, Larex-ir Decor, Siniat România, Holver România, Sanotechnik România, Masterplast România, Brico Depôt România, Alex Mobilier, Arena Systems, Pepiniera „Gradina Verde”, Ceramica Bianca, ConsulTeam Expert, Leoni Wiring Systems Bistrita, Misavan, Marvicon.