Patric Cojoc are 30 de ani, locuiește în Monariu și a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică. De dragul lui, Nicholas Sotirriss – unul dintre puținii muzicieni din România care stăpânește mandolina – a susținut ieri seară, în Class Cafe, un emoționant concert caritabil.
„Nu pot să spun că e complicat să cânți la mandolină. Doar primii 10 ani sunt mai grei, să spunem. Mie, care îmi place, nu mi se mai pare tocmai greu. Am venit la Bistrița pentru acest concert caritabil, fiindcă m-a impresionat povestea lui Patric Cojoc. Sper să se adune mai multă lume…”, a explicat Nicholas Sotirriss.
Interpretul a locuit ani de zile în Cluj, unde a studiat Filosofie și Muzică, dar acum s-a stabilit în Austria.
Muzica grecească interpretată de Nicholas Sotirriss a umplut ieri Class Cafe. Proprietarul clubului a fost de acord să sprijine cauza lui Patric, donându-i toate încasările zilei.
Tânărul de 30 de ani din Monariu are un cărucior electric cu care se deplasează. Dar în situațiile care necesită îngrijirea lui este mutat cu ajutorul unei macarale medicale. Este foarte greu pentru părinți, când trebuie să-l ducă la medic sau în alte locații, pentru că mașina pe care o dețin nu răspunde nevoilor lui.
Voluntarii Asociației Anisia își doresc să contribuie și ei cu bani astfel încât Patric să-și cumpere o mașină cu rampă electrică.
Cu atât mai mult cu cât dizabilitatea nu-i permite să stea pe bancheta mașinii și nici într-un scaun rulant manual.
Patric Cojoc este îngrijit de mama lui, care este de profesie asistentă medicală. A fost nevoită să renunțe la meserie, pentru a se dedica îngrijirii fiului său. A devenit asistenta personală a lui Patric, dar trebuie să aibă grijă și de tatăl băiatului care, din păcate, are un handicap locomotor, în urma unei operații la coloana vertebrală.
„Din păcate, Patric nu a putut să vină astăzi la Bistrița. Starea de sănătate nu i-a permis…
Îl cunoșteam de mai demult, de când încerca să-și strângă bani pentru căruciorul pe care îl folosește acum… Prima oară când l-am întâlnit m-a uimit cât de optimist poate să fie… Avea laptopul instalat pe o masă de călcat. Scria cu ochii, cu un dispozitiv improvizat de fratele lui, o grămadă de mesaje, pentru că mâinile nu și le poate folosi.
Știe o mulțime de lucruri, din toate domeniile. Este ca o enciclopedie vie. Este și foarte activ, îi place să meșterească mereu câte ceva.
Mama lui luptă tare mult pentru el. Ține legătura cu toți sponsorii, merge singură după sponsorizări și au oameni care îi ajută.
Dacă reușim să punem și noi umărul cu cât de puțin se poate, e perfect…”, a explicat Paul Sărămășan, președintele Asociației Anisia.
„Pentru a-l ajuta pe Patric să aibă o viața „cât de cât normală”, cum spune el, putem să contribuim și persoanele fizice, și firmele, prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit. Putem să-l ajutăm și prin contracte de sponsorizare, dar și donații în conturile Asociației Anisia. Ne dorim să strângem bani – atâta cât putem – pentru o mașină adaptată care costă în jur de 75.000 lei”, a mai spus Paul Sărămășan.
„Trebuie să ne unim și să-l sprijinim pe Patric Cojoc. E suficient un gest minim, cum fac cei care au venit în seara aceasta la concertul caritabil. Consumând o cafea sau o limonadă – îl ajută practic pe Patric.
Este un lucru cu care Bistrița și noi toți ar trebui să ne obișnuim. An de an ar trebui să existe asemenea evenimente”, a mai subliniat Paul Sărmășan.
Cei care nu au reușit să ajungă la concertul din Class Cafe, dar vor totuși să dea o mână de ajutor – o pot face donând în contul Asociației Anisia – cu precizarea „Pentru Patric”.
- Asociatia Anisia, IBAN: RO25BRDE060SV42865060600, in RON, B.R.D. – G.S.G. Cod SWIFT – BRDEROBU