5.2 C
Bistrița
sâmbătă, februarie 1, 2025

FOTO/VIDEO: Iluzie, știință sau magie…?! Ultimele zile de fantastice experimente, la Bistrița

Doar astăzi și mâine vă mai puteți bucura la Bistrița de câteva experimente fantastice. Este vorba despre un concept unic în România care și-a propus să le dezvăluie copiilor, dar și adulților, ce se află în spatele magiei. Cum funcționează iluziile sau cum poți cânta la un instrument fără să-l atingi…!

Este vorba despre un concept unic în România, pus la cale de Asociația Astronomică Pluto. Cea care în 2015 făcea senzație cu un planetariu mobil la Bistrița și la Năsăud (în 2016).

De această dată, la Palatul Culturii cei din Asociația Astronomică Pluto au amenajat un mic muzeu al iluziilor. Dan Colțea a făcut la Bistrița oficiile de gazdă și ghid printre cele peste 100 de obiecte. Tot el a explicat tuturor copiilor cum funcționează „iluziile” și cât de fascinant este să pătrunzi dincolo de aparențe. 

Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice. Este o experiență unică să parcurgi exponatele. Să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie, fără să ți se întâmple nimic. La fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte...”, au precizat organizatorii. 

La Bistrița aveți toate șansele să vă distrați cu oglinzile deformate. Să deveniți, pentru câteva clipe, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon. Să vă admirați burta până la nas sau să vă turtiți inexplicabil ca un pitic… 

Sunt și câteva tablouri de mari dimensiuni din care tigri, delfini sau vulturi par că evadează și se năpustesc asupra voastră.  Foarte interesante sunt și micile probleme de logică și matematică bazate tot pe iluzii optice.

Copiii pasionați de experimente au la dispoziție o mulțime de aparate cu manivelă care au stat la baza iluziei cinematografice și pe care le pot încerca personal.  

Ce ne-a atras ca un magnet pe noi, însă, a fost thereminul: primul instrument muzical electronic și singurul care cântă fără să-l atingi! Numele său vine de la cercetătorul rus Leon Theremin, care l-a conceput în 1919.

Thereminul se foloseşte cu ajutorul celor două antene. Una este orientată în sus și controlează înălţimea tonului (pitch). Cea de-a doua este o antenă circulară folosită la controlul volumului.

[arve url=”https://youtu.be/0BLPRs40SVE ” /]

Leon Theremin, cel care a revoluţionat muzica electronică cu această ocazie – s-a născut la St. Petersburg în anul 1896. A studiat fizica şi astronomia la Universitatea St. Petersburg şi Institutul Fizico-Tehnic Petrograd. Pe lângă faptul că a fost cercetător, Lev S. Theremin a fost şi un talentat instrumentist la violoncel.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/w5qf9O6c20o” maxwidth=”300″ aspect_ratio=”1:1.2″ /]

În 1922 i-a prezentat lui Lenin instrumentul nou inventat. Fiind entuziasmat de acesta, Lenin a început să ia lecţii de theremin și a comandat 600 de exemplare din instrument. Le-a trimis în toate colţurile Uniunii Sovietice, iar pe inventatorul Lev S. Termen l-a trimis în ţările Europei, ca să popularizeze cea mai nouă tehnologie sovietică şi invenţia muzicii electronice.

După un lung turneu în Europa, Lev S. Theremin a plecat în SUA în 1928, unde și-a patentat invenţia. 

Firma americană RCA a început producţia în serie a instrumentului cu numele Thereminvox. Clara Rockmore – una din foarte puţinii interpreţi de theremin de renume mondial – a concertat în SUA în mai multe locuri, interpretând piese clasice pe theremin. În 1938, Leon Theremin s-a întors în Uniunea Sovietică în circumstanţe necunoscute. Se vehiculează că ar fi fost ridicat de către agenţi KGB din apartamentul său din New York şi dus cu forța în URSS. 

Thereminul este asociat cu sunete extraterestre și cosmice. A fost folosit cu precădere în muzica de avangardă, new age, muzică de filme (pentru efectele sale speciale), dar şi în muzică clasică sau jazz.

Printre cei care au compus creaţii pentru theremin s-au numărat și Bohuslav MartinůShostakovichEdgar Varese sau Moritz Eggert. Miklós Rózsa l-a folosit în diverse producţii hollywoodiene. Jean Michel Jarre a folosit un theremin pentru albumul Oxygene, dar și Robert Plant de la Led Zeppelin.

Dacă vreți să profitați de aceste ultime zile și să dați o raită prin Muzeul Iluziilor, AICI aflați unde se fac rezervările. 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Stewo Năsăud angajează Asistent manager și Șef de schimb, Arena by Casa EMA are nevoie de ospătar

STEWO Plastic Prod din Năsăud caută Asistent manager și Șef de schimb, Restaurantul Arena by Casa EMA angajează ospătar. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica SANOVIL Bistrița, MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan: