-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO – Ieri așa a fost, în Schullerwald: Omul potrivit, la locul potrivit! Și ce bine a fost!

Parcul elevilor din Schullerwald a fost, pentru o zi, ieri, 28 aprilie 2018, chiar numai al lor, al elevilor. Doamne, ce frumos și bine a fost! Chiar mă întrebam că, dacă într-o bună zi perceptul acesta din bătrâni – Omul potrivit la locul potrivit! – ar deveni operațional și ar fi lege, peste tot în țară, oare cum ar arăta oare România noastră?!

Te ia cu oftat și nu e bine, mai ales când vreau să vă prezint   t i n e r e ț e a  și bucuria de a trăi, la ea acasă!

Schullerwald – adică Pădurea e l e v i l o r! („parc” – a devenit după nenumărate  defrișări, să nu zic tăieri abuzive!). Asta scrie pe frontispiciu și așa ar trebui să fie! Orele de științe ar trebui să se desfășoare aici. Elevii să fie învățați să curețe și să întrețină pădurea, ca în mult citata Finlandă… Pădurea să devină un „laborator” al tuturor elevilor bistrițeni și, bineînțeles locul lor de relax, de „music & dance party” la final de săptămână, nu să facem o dată pe an, „Zilele tineretului” și gata”!… Visez, nu-i așa?

***

La invitația doamnelor profesoare Elena Borș și Alina Petri m-am dus sâmbătă, 28 aprilie a.c., pe la orele 11:00, în Schullerwald. Nu am mai fost pe aici de pe vremea cea veche când ieșeam în zile de tovărășească sărbătoare la fript de mici și băut bere adevărată de Bistrița. Mare diferență, multe schimbări, unele chiar în bine – acces asfaltat, parcare, scenă reamenajată, iluminat, sonorizare etc.

Am venit să asist la un Festival-concurs de tradiții și obiceiuri, ediția a IV-a,  puneri în scenă ale dascălilor, în special de Limba și literatura română și Istorie, cu elevii lor, de toate vârstele, de la primară și până la cei mari de la liceu sau școala profesională. S-a cântat, s-a rostit poezia satului – se poate citi și poezia din gura satului – s-a dansat ca la hora din sat. Nu vorbim de profesioniști, ca la Festivalul „Valeria Peter Predescu”. Nici nu s-ar putea. Îi avem în atenție pe cei care de mâine ar putea deveni artiști profesioniști, dar până atunci învață să ducă mai departe tradiția și obicieiurile, datina locului lor de baștină. O fac prin cântec, poezie și joc – hora satului – învățând să folosească „biciul” vorbelor de duh, de la șezătoare sau horă pentru a corecta relele din conduita obștii lor! Iată ce ne-au declarat cele două doamne profesoare:

[arve url=”https://youtu.be/BN46_XWOrMw” /]

Paradoxal, nu vreau să vă vorbesc despre concurs și despre un juriu mai mult decât competent. L-am văzut în centru pe scriitorul și etnologul Menuț Maximinian și am certitudinea seriozității și competenței jurizării. Am filmat pentru dumneavoastră pe elevii de la Școala gimnazială din Cupșeni, județul Maramureș, cu un obicei prenupțial ce vizează fetele bătrâne și holteii tomnatici din sat – „Punerea moșilor și a moașelor”, obicei cu tâlc și multă învățătură pentru toată obștea satului. Sunt superbi în tot ceea ce fac, cântă și spun, chiar dacă cu stângăcia, inerentă oricărui început:

[arve url=”https://youtu.be/r5wcC65fIcM” /]

Ușor de imaginat momentul. O zi cu cer albastru, pădurea și ea întinerită se bucură de bucuria copiilor. Pe scenă se cântă, se recită, se dansează, pe tot câmpul din jur, copiii, elevii, tinerii, din 4 județe învață să se cunoască, să socializeze așa cum trebuie. Liber și cu spontaneitatea vârstei lor. Iată un scurt instantaneu cu cei din Suceava:

[arve url=”https://youtu.be/MbvP2gPk1tI” /]

Priviți apoi cu atenție fotografiile și veți realiza că nu diplomele sau ierarhia evoluției lor pe scenă  a fost importantă, ci dubla lor bucurie: sunt, se găsesc, se află în pădurea lor –  liberi de orice încorsetare – descoperă și leagă prietenii noi, cu cei de vârsta lor din Bihor, Maramureș, Sălaj și Suceava, plus cu cei mai de aproape, din Beclean, Năsăud, Sîngeorz Băi și comunele limitrofe! Au fost elevi din 26 de unități de învățământ, ceea ce nu-i defel, puțin lucru!

Sâmbăta de ieri, 28 aprilie, am să o marchez cu un mare plus. Este un câștig al copiilor, al adolescenților și-i îndemn să-și reia „în proprietate” Pădurea Schullerwald, pădurea lor! Adulții trebuie să-i ajute, nu să încurce sau să se ocupe cu te miri ce afaceri lemnoase… Un mare gând de bine pentru doamnele profesoare Elena Borș și Alina Petri, coordonatoarele evenimentului, pentru toți dascălii care au fost, trup și suflet, alături de copiii prezenți la Festivalul de tradiții și obiceiuri de la Bistrița, Pădurea Schullerwald, 28 aprilie 2018. Cinste lor!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...