O copie a icoanei Maicii Domnului Prodromița se află în aceste zile la Bistrița, fiind expusă în Biserica de la Coroana. Mii de bistrițeni s-au perindat pe aici, așteptând cu orele la coadă, ieri și astăzi. Mâine este ultima zi în care icoana se mai află la Bistrița. „Pentru noi, credincioșii, icoana nu este o fotografie. Ci este purtătoare de har”, a explicat preotul Nicolae Feier.
Sute de bistrițeni au stat cu orele la coadă, ieri și astăzi, în jurul Bisericii cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Oameni de toate vârstele, de la tineri, la bunici cu nepoți de mână, au așteptat cuminți să le vină rândul în fața icoanei.
Preotul protopop Alexandru Vidican a explicat pentru Bistrițeanul.ro că oamenii au stat la coadă încă de ieri. Au venit cu sutele la biserică, încă înainte de ora 7.00.
„Stau aici până spre miezul nopții, ceea ce denotă marea evlavie pe care o au românii și bistrițenii pentru Maica Domnului.
Icoana expusă în biserica noastră este o copie a icoanei din schitul românesc Prodromul de la Muntele Athos. Este prima oară când ajunge la Bistrița.
Credincioșii de aici au făcut diverse fotografii, și mi le-au arătat, tulburați. În diferitele variante ale fotografiilor, s-au văzut diferențe uimitoare. Într-una din fotografii apărea de exemplu chipul foarte limpede al Maicii Domnului, iar în următoarea fotografie se vedeau lacrimi… Mâine este ultima zi în care icoana poate fi cinstită, după care ea va ajunge la Dej”, a explicat preotul protopop Alexandru Vidican.
Toți cei cu care am stat de vorbă, încercând să aflăm ce așteaptă de la Icoana Maicii Domnului, ne-au mărturisit un singur lucru. Că au venit să se roage pentru sănătate.
„Stau de aproape două ore. Nu-mi doresc nimic special, ci doar sănătate. Și să se termine odată cu războiul din Ucraina!”, ne-a spus o doamnă trecută de prima tinerețe.
„Am venit să vedem Icoana Maicii Domnului. Să ne rugăm Măicuței Sfinte pentru sănătate, pentru luminarea minții și pentru putere. Pentru noroc la copii și înțelepciune. Și pentru pace în lume”, a explicat o bunică sosită cu nepoțelul ei la biserică.
„Am venit să ne închinăm pur și simplu la Măicuța Domnului. N-am venit pentru o minune anume. Sfânta Fecioară este ea în sine o minune. Face o mulțime de minuni și ni le dăruiește oricum, și atunci când nu știm să le cerem…”, ne-a mărturisit o altă femeie.
„Icoana Maicii Domnului de la Muntele Athos este cunoscută și sub numele de Prodromița. Pro de la pentru, iar dromos de la mergere înainte.
Prodromos înseamnă Înainte mergătorul Domnului. Este cea mai importantă icoană a comunității românești de la Muntele Athos (Grecia) și este găzduită în schitul românesc Prodromul.
Aici la noi în Bistrița avem icoana de pelerinaj, să fie foarte clar. Avem o copie a icoanei Prodromița de la Muntele Athos. Este o copie a icoanei originale. Dar noi nu cinstim materia din care este construită icoana, ci însăși ființa pictată pe icoană.
Ce ținem noi în mâini sunt copii ale cărții sfinte. Nu Biblia originală scrisă de apostoli sau de Moise. Însă nu este mai puțin Biblie, doar pentru faptul că este o copie a originalului. La fel și cu icoanele. Valoarea icoanei constă în faptul că reprezintă oglinda prin care Dumnezeu își transmite razele harului Său. Pentru noi, credincioșii, icoana nu este doar o fotografie, este purtătoare de har”, ne-a explicat preotul Nicolae Feier.
Mâine este ultima zi în care Icoana Maicii Domnului va putea fi cinstită la Bistrița, între orele 07.00 și 20.00.
Pelerinajul este organizat de parohiile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, „Pogorârea Sfântului Duh” și „Biserica de la Protopopiat”.
O copie a icoanei Maicii Domnului Prodromița – purtătoare de har?
a explicat preotul Nicolae Feier.