-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO – GRAV: Și stâlpii telescaunului o iau la vale pe Pârtia Cocoș! Turc: Nu mai investim nimic

Pârtia Cocoș a luat-o la vale azi-iarnă. Reporterii Bistrițeanul.ro au mers pe teren, să vadă cum arată zona acum, „la uscat”. Am descoperit că și stâlpii de susținere ai telescaunului o iau la vale. CE spune primarul Turc:

În a doua jumătate a lunii martie, ieșea „la lumină”, precum ghioceii, o alunecare de teren pe pârtia Cocoș. Se prevestea încă de pe atunci „moartea” schiatului pe pârtia de 7 milioane de euro.

FOTO: ADIO pârtia Cocoș?!? O alunecare de teren ar pune capăt schiatului pe pârtia mare, pentru totdeauna!

În weekend, reporterii Bistrițeanul.ro au făcut o plimbare pe pârtie, la pas, pentru a vedea situația exactă din teren.

Constatările nu sunt deloc… plăcute:

  • Dealul este îmbibat de apă
  • Porțiuni din acesta o iau ușurel la vale
  • Alunecarea de teren a făcut un crater de minim 2 metri înălțime
  • Zona este îmbibată de apă, iar scoarța formată deasupra susține doar un copil. Un adult riscă să se afunde bine de tot în pământul moale
  • Stâlpul de susținere a telescaunului aflat în dreptul alunecării de teren s-a înclinat și el, astfel că toată instalația este în pericol

Conform reprezentanților Primăriei Bistrița, nicio echipă de experți nu a fost în zonă să evalueze pagubele.

Trebuie contractată o firmă cu o echipă de profesioniști care să meargă să facă o expertiză GEO. Probabil la rectificarea bugetară din luna iunie vom prinde bani pentru a contracta o astfel de firmă. Să vedem ce constată ei că este acolo, cât de grav este și ce se poate face”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, administratorul orașului, Ioan Peteleu.

Primarul Bistriței a subliniat ÎNCĂ o dată că NU se va mai interveni DELOC la pârtie.

Investiții în Pârtie NU mai facem. Gata! E de ajuns cât s-a investit acolo. Nu sunt de acord cu alte investiții pentru ski acolo. Luăm în considerare o formulă ca să salvăm oarecum investiția de acolo. Vom vedea dacă vom putea face un alpine-coaster, așa cum mai întâlnim și în alte zone din țară. Prinde bine în țară, și cred că și aici.

Vom contracta o firmă care să facă un nou studiu Geo, să vadă dacă se mai poate folosi telescaunul și dacă putem face acolo un alpine-coaster. Dar în pârtie NU mai investim. Terenul este destul de instabil. Încă e îmbibat de apă, de aceea nici nu s-a mers în zonă să se facă expertiza. Dar se va face un studiu să vedem dacă se poate folosi telescaunul pentru o investiție de tip alpine-coaster!”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul Ioan Turc.

Imaginile vorbesc de la sine despre situația de pe Dealul Cocoș:

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Nu-i prima dată când la Pârtia Cocoș se manifestă fenomenul de alunecare de teren. Mai precis, în anul 2018 au avut loc alunecări de teren în amonte de lacul artificial din care sunt alimentate tunurile de zăpadă. Atunci comisia de evaluare a pagubelor, a constatat că lacul de acumulare și lucrările din zona acestuia au suferit grave degradări, stabilind totodată că alunecarea este activă.
    Tot atunci s-a făcut o rectificare bugetară pentru realizarea unei expertize tehnice si îneperea lucrărilor de consolidare si punerea în siguranță a zonei respective. Numai că fiind vorba de o alunecare activă, iată că fenomenul a reapărut cu intensitate mai accentuată a degradărilor. Fostul primar Ovidiu Crețu spunea că înainte de amenajarea pârtiei Cocoș nu s-a făcut un studiu geo temeinic pe fiecare metru pătrat, pentru că ar fi costat foarte mult, desi se stie că dealurile Bistritei sunt alcatuite din structuri sedimentare monoclinale si cute diapire dezvoltate pe invelisuri neozoice inclinate. Aceste dealuri sunt predispuse alunecarii de teren, proces care consta in deplasarea unei mase se pamant aflata in panta, ca urmare a umectarii puternice . Alunecarile de teren sunt asociate cu fenomenele de eroziune, iar padurea prin vegetatia lemnoasa protejeaza solul impotriva eroziunii si reduce riscul alunecarilor de teren. Acolo unde se defriseaza padurea sunt necesare lucrari complexe de consolidare impotriva alunecarilor de teren care sunt foarte costisitoare.
    Orice manual de „Imbunatatiri Funciare” subliniaza faptul ca defrisarea padurii favorizeaza alunecarile de teren si recomanda impadurirea ca masura de prevenire a fenomenelor de alunecare.
    Chiar si in cazul unor lucrări de consolidare impotriva alunecărilor de teren cu ziduri de sprijin din beton, acestea nu au făcut fată stopării fenomenului. De aceea se recomandă ca si astfel de lucrari să fie asociate cu impăduriri si nicidecum cu defrisarea pădurii.

  2. Cum NU mai investește nimic acolo????
    Pai stâlpii aia trebuie susținuți imediat!!!
    Trebuie sistem de drenaj făcut!!!
    P__A mea!!! Nu putem lăsa să se distrugă ceva ce e făcut pe bani mulți!!!
    Reclamat Crețu cu consilierii care au aprobat/făcut și recepționat lucrări de mântuială!!!!!
    Vorbim de 7 milioane de euro – NU SE POATE SA-ȘI BATA JOC DE BANII ĂȘTIA, nici măcar primarul în funcție!!!
    Trebuie trași la răspundere toți care au avut idei năstrușnice și putere de decizie pe acolo!!!
    Sau oare nu a votat chiar și actualul edil în favoarea acelui proiect??? Acum în îngeraș????

  3. Pârtia trebuie întreținută ca să fie funcțională, dar să poată fi deschisă la apariția primei zăpezi.
    Mulți copii se vor bucura de ea atunci când va fi zăpadă. Desigur trebuie să funcționeze cu costuri minime și măcar cheltuielile de funcționare să fie recuperate din bilete.
    Apoi trebuie analizat dacă pe perioada de vară telescaunul ar fi rentabil să fie pus în funcțiune, desigur cu amenajarea unor trasee de plimbare/de coborâre pe creasta Dealului Cocoș și prin pădure.
    Ceea ce este făcut trebuie eficientizat și exploatat.
    Poate va veni vremea când o să zicem că este utilă. Doamne-ajută…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...