Momente pline de emoție astăzi, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița! După aproape 5 ani de lucrări, elevii și dascălii au o clădire modernizată complet și un parc dendrologic refăcut. Valoarea totală a investiției depășește 84 de milioane de lei – fonduri alocate în mare parte de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții, dar și de Primăria Bistrița.
Astăzi a avut loc ceremonia de inaugurare a clădirii centrale a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, după aproape 5 ani de șantier.
În curtea liceului s-au adunat emoționați elevi, foști elevi, profesori și părinți, nerăbdători să vadă cum arată sălile de clasă.
Evenimentul a debutat cu o ceremonie religioasă, urmată de prezentarea unui film documentar și discursurile invitaților.
„Pentru mine, ziua de azi are o încărcătură personală. Astăzi nu sunt doar primarul municipiului Bistrița. Sunt, înainte de toate, un fost elev al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Sunt un rebrenist care se întoarce acasă.(…)
Când am preluat mandatul de primar am făcut o promisiune: lucrările de la Liviu vor fi o prioritate, pentru că nu ne permitem să mai avem încă o generație de rebreniști sacrificată, o generație care să nu calce în Liviu și m-am ținut de cuvânt. M-am întâlnit acum câteva luni cu reprezentanții Bisericii Evanghelice, cu părintele Andreas Hartig și cu doamna Kati Borșoș și am stabilit ziua de 12 aprilie, ziua în care va fi inaugurat NOUL și în același timp VECHIUL liceu Liviu Rebreanu. Acea zi a sosit!”, a explicat primarul Gabriel Lazany.
Ridicată între anii 1908–1910, clădirea este una dintre cele mai frumoase și reprezentative construcții din județ – monument istoric de importanță națională.
Valoarea totală a investiției depășește 84 de milioane de lei.
„Lucrările nu au fost ușoare. Au durat aproape cinci ani, mult prea mult din punctul meu de vedere, dar, acum s-au terminat. Astăzi avem aici o clădire modernizată complet: structură consolidată, instalații refăcute complet, accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități, dotări de top pentru învățământul modern – de la laboratoare de informatică și științe, până la echipamente audio-video și IT, o sală de festivități reabilitată și un parc dendrologic refăcut cu grijă, parc în care parcă îi văd pe liceeni săpând celebrele gropi de 1/1/1 sub atenta supraveghere a profesorului Gubesch.
Este, fără îndoială, cea mai mare investiție într-o unitate de învățământ din județul nostru”, a mai precizat edilul.