2.9 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO: Fericiți cei ce au văzut fluturii africani năpustindu-se, după miezul nopții

în Chișinău cineva poate că ne așteaptă – pace / În Istanbul libertatea îi zboară creierii chiar acum – pace / În subteranele săpate de orbi – pace / În labirintul străzilor de periferie râdem la glumele unui arhitect nevrotic – pace / În mine cineva trage încet draperiile, storurile sunt lăsate în mintea mea – pace

Versurile de mai sus îi aparțin lui Claudiu Komartin – redactor-șef al revistei Poesis Internațional și al Casei de Editură Max Blecher, fondată împreună cu artista Ana Toma, din Bistrița, coordonator al celui mai longeviv club de lectură din România – Institutul Blecher – cel care a încheiat ieri seară seria lecturilor, recitând la Sinagogă din volumul Maeștri unei arte muribunde, publicat la editura Charmides, anul trecut.

[arve url=”https://youtu.be/iIHjlmhQ7p8″ /]

Seara de ieri a debutat cu un recital susținut de Răzvan Stoica – violonistul care și-a câștigat dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius „The Queen” (datată din 1729), câștigând concursul Strad Prize. Violonistul a fost însoțit la Bistrița de sora sa, Andreea Stoica la pian și Kamerata Stradivarius (Olanda).

[arve url=”https://youtu.be/OZxDlagpj1c” /]

Pe scenă au urcat apoi poeții Constantin Acosmei (bibliotecar în Iași, care a debutat cu volumul de poezie „Jucăria mortului”, unul dintre puținele volume de poezii care a cunoscut patru ediții) și Angela Marinescu – poeta născută în Arad care  a schimbat fundamental poezia feminină contemporană, care și-a dorit la un moment dat să mute în poezie nebunia jazzului de avangardă și care a dinamitat limbajul poetic cu o anume agresivitate care i-a devenit „amprentă” – laureată a Premiului de excelență din partea Municipiului Bistrița, în acest an.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/wv5beU994M8″ /]

[arve url=”https://youtu.be/LpnLQW1G7-A” /]

Din programul serii nu a lipsit nici Ștefan Manasia – poet și redactor al revistei Tribuna și fondator, în 2008, al clubului de lectură „Nepotu lui Thoreau”, în Cluj, ultimul invitat străin din festival fiind Els Moors – născută în Flandra occidentală, având studii de filologie germană la Universitatea din Gand, locuind acum în Bruxelles unde coordonează cursuri de creative writing și autoare a două volume de poezie, un roman și o carte de povestiri.

[arve url=”https://youtu.be/IoV7MmBNyjc” /]

[arve url=”https://youtu.be/iLOSc4Qmyms” /]

Ultimul episod al Festivalului Poezia e la Bistrița are loc astăzi, la Rapsodia, acolo unde, între orele 11:30 și 13:00 este programată o întâlnire cu regizorul de teatru orginar din Beclean – Radu Afrim, dar și lansarea revistei Alecart și prezentarea revistei Infinitezimal.

„Pentru că între fotbal și poezie există o legătură indestructibilă și pentru că astăzi este și finala Campionatului mondial de Fotbal, „Poezia e la Bistrița” își modifică sensibil și reverențios programul. Concertul susținut de Ansamblul Baroc Transylvania (Zoltán Majó, Matyas Bartha, Ciprian Câmpean, Erich Türk) care ar fi trebuit să se desfășoare la ora 19:00, în încheierea festivalului – va avea loc de la ora 13:30…!”, au mai anunțat ieri seară organizatorii.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...