Tot mai multe elemente de muniție, din al Doilea Război Mondial, se găsesc pe teritoriul județului nostru. Azi, la Dorolea, pirotehniștii au distrus aproape 170 de astfel de elemente. CE sfaturi dau reprezentanții ISU BN:
Pirotehniștii bistrițeni, însoțiți de polițiști și jandarmi au desfășurat o misiune de distrugere muniție în poligonul din Dorolea. Cele 167 de elemente au fost asanate de pe raza întregului județ.
[arve url=”https://youtu.be/eA8R8a–E9w” /]
S-ar părea că tot mai multe astfel de elemente de muniție sunt găsite în diferite zone. Tocmai de aceea, reprezentanții ISU transmit un mesaj IMPORTANT:
Mulțumirile noastre sunt îndreptate spre comunitatea de detectoriști din județul Bistrița – Năsăud, pentru întreaga colaborare pe această linie și către personalul Centrului Medical Județean Bistrița – Năsăud, echipaje de poliție și jandarmerie bistrițene, care au asigurat măsurile specifice în acțiunile de distrugere.
Ați rămâne surprinși de locurile din județul Bistrița – Năsăud unde au fost găsite elemente de muniție din perioada celui de-al doilea război mondial. De-a lungul timpului, au fost identificate și ridicate în condiții de siguranță elemente de muniție din scorburile copacilor bătrâni, gospodăriile cetățenilor, terenuri agricole, în zona construcțiilor civile (poduri feroviare vechi), păduri, pășuni și multe alte zone des frecventate, mai ales de către copii.
Suntem împliniți că mesajele noastre preventive diseminate în spațiul public cu sprijinul mass – mediei, dar și prin acțiunile de informare preventivă au ajuns la publicul țintă, iar copiii și adulții deopotrivă au înțeles riscurile la care se expun dacă manevrează astfel de elemente de muniție. Este foarte important pentru noi să vă informăm că, în ultimii ani, NU AVEM ÎNREGISTRATE VICTIME în urma identificării elementelor de muniție rămase neexplodate.
Eforturile preventive și operative ale pirotehniștilor bistrițeni vor continua și în perioada următoare, pentru a asigura un climat de siguranță în zona de competență a unității noastre.
Nu în ultimul rând, vă readucem în atenție următoarele reguli de comportare pentru prevenirea accidentelor cauzate de muniții neexplodate:
‼Sunt interzise:
- atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte;
- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
- introducerea muniţiilor în foc;
- demontarea focoaselor sau altor părţi componente;
- joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice;
- ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe.
‼Se previne populaţia, în special copiii, despre faptul că o simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care se găseşte poate declanşa explozia.
‼Se cere tuturor cetăţenilor care au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate să anunţe imediat organele autorităţilor locale (primărie), poliţie, pompieri sau să sune de urgență la numărul unic 112.
‼Se informează populaţia că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii rămase neexplodate se interzice :
- accesul oricărei persoane;
- executarea de săpături manuale sau mecanice;
- aprinderea focului;
- executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;
- circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.