Eroii care au făcut istorie pot fi admirați, de acum, și la Bistrița, într-o inedită expoziție de benzi desenate, amplasată în aer liber, pe pietonalul Liviu Rebreanu. Este vorba despre 27 benzi desenate originale, care cuprind în total 111 planșe realizate de 26 de autori.
Expoziția de benzi desenate ,,Eroii care au făcut Istorie” a fost prezentată în premieră în Piața Sfatului din Brașov, în timpul sărbătorilor de iarnă.
Din 1 martie – grație eforturilor voluntarilor de la Clubul Lions Bistrița, planșele cu benzi desenate istorice pot fi admirate și în centrul orașului.
Până în prezent, benzile desenate au mai fost expuse doar la Sibiu și Deva.
„La invitația Clubului Lions Bistrița, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bistrița, Muzeul National de Istorie Brașov va prezenta în Bistrița expoziția outdoor de benzi desenate istorice intitulată Eroii care au făcut istorie. Lucrările artiștilor vor fi expuse pe pietonalul Liviu Rebreanu până în 14 martie 2021. Și pentru că a primit permisiunea proprietarului, Clubul Lions Bistrita s-a gândit să o expună și la Năsăud ( 15.03-22.03) și la Beclean (23.03.31.03)”, au transmis inițiatorii evenimentului, cei de la Clubul Lions Bistrița.
Zeci de copii de toate vârstele au fost prezenți astăzi pe pietonalul Livu Rebreanu și au admirat benzile desenate.
În deschidere au vorbit Olimpiu Cocean, reprezentant al Clubului Lions Bistrița, primarul Ioan Turc, dar și Camelia Tabără, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
[arve url=”https://youtu.be/OPfMI78MfAg” maxwidth=”300″ aspect_ratio=”1:1.2″ loop=”no” muted=”no” /]
Este o lecție de cultură și civilizația care se face într-un mod amuzant – a remarcat istoricul de artă Vasile Duda, amintind că este un mod inedit de a te raporta la trecut.
Benzile desenate ilustrează practic o trecere în revistă a începuturilor civilizației noastre, până în prezent.
„Câți dintre noi nu și-ar dori ca toate manualele să arate ca aceste benzi desenate? La fiecare pagină dată am mai descoperi o frumoasă poveste sau o discuție cu un personaj fictivcare ne-ar lămuri unele dintre aspectele…
Cred că este un început frumos, pentru că de multe ori ne gândim că acele personaje istorice sunt foarte serioase, și rămân între filele unei cărți de istorie, în toată seriozitatea lor, fără să avem acces la ele. Iată că benzile desenate ni le înfățișează și în momente mai amuzante, mai destinse. În felul acesta înțelegem că piedestalele pe care îi așezăm pe eroi sunt vremelnice: și eroii sunt oameni, iar faptele lor de vitejie de demult pot fi interesante și pentru noi, cei din zilele noastre…”, a mai spus Vasile Duda.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița, al Asociației Forums și al Muzeului Județean de Istorie Brașov.
Benzile desenate fac parte din concursul național dedicat artiștilor, organizat în cadrul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov, ediția 2020.