Era un caracter ales şi un foarte bun trăgător cu arma! Foarte rezistent, pasionat de fotbal şi de schi, energic şi cu mult sânge rece. Hotărât, inteligent şi autoritar în toate acţiunile sale, se orienta cu multă uşurinţă în teren şi suporta cu uşurinţă marşurile în munţi…
Cam aşa era descris Gheorghe Mărgineanu într-o foaie calificativă, în noiembrie 1946, la doi ani după ce luptase cu vitejie şi fusese decorat pentru activitatea sa în cel de-al Doilea Război Mondial.
S-a stins în 1974, fără a apuca să-l cunoască pe Vlad Adrian Pop – strănepotul său care l-a evocat azi, într-un emoţionant eveniment, la Biblioteca Judeţeană.
A fost vorba despre lansarea primei cărţi întocmite de Vlad Adrian Pop – volumul intitulat „Am fost un vânător de munte. Plutonier Major Gheorghe Mărgineanu (1909-1974)”. Cartea a fost publicată în acest an, la Editura Născut Liber.
Volumul a fost prezentat de col (r.) Ioan Cordovan – cel care a subliniat că vede în Vlad un foarte bun cercetător în domeniul istoriei. Colonelul Ioan Cordovan i-a şi transmis tânărului speranţa că acesta va continua într-un fel acest prim volum.
„Este o carte-document, un omagiu adus străbunicului său care, sunt convins că s-ar fi bucurat enorm şi ar fi foarte mândru de strănepotul său…!”, a remarcat şi col (r.) Gheorghe Tanco.
[arve url=”https://youtu.be/v_MFbJ5Hnkw” /]
Clubul Cultural „CoșBook” a fost arhiplin azi după-amiază. Prieteni, colegi sau admiratori ai tânărului pasionat de istorie au aflat de Vlad Adrian Pop cum a ajuns să scrie despre personalitatea străbunicului său:
[arve url=”https://youtu.be/JlHuBDrRIbU” /]
„Pe 7 aprilie 2019 s-au împlinit 45 de ani de la moartea lui Gheorghe Mărgineanu, această carte scriind-o ca omagiu adus lui…”, subliniază Vlad Adrian Pop în prefaţa volumului care cuprinde aproape 100 de impresionante fotografii de epocă.
„Este foarte important să ne cunoaştem strămoşii şi eroii. Prin această lucrare, vreau ca povestea câtorva dintre ei să fie citită de cât mai multă lume şi să nu dispară în negura timpului… Cei care au luptat pe front, chiar dacă s-au întors cu bine acasă sau nu, nu trebuie uitaţi niciodată. Fără jertfa lor, România nu ar fi ceea ce este astăzi…”, a mai notat Vlad Adrian Pop.
Nu este prima oară când Vlad Adrian Pop ne impresionează. Despre tânărul pasionat de istorie şi arheologie aţi mai citit în paginile Bistriţeanul.ro:
„Neînfricatele”, „Fulgerul” și „Detectivii bistrițeni” au câștigat prima ediție despre valorile Bistriței multiseculare
POVESTEA DE JOI: Vlăduţ, micuţul arheolog şi anticar
[arve url=”https://youtu.be/iFspz4KZC14″ /]