0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO/VIDEO – După secole de tăcere, porțile nevăzute ale cetății Rodna se deschid, dezvăluind detalii uimitoare

Curtea cetății din Rodna și-a deschis azi porțile, pe ritmurile unei parade pline de culoare. În acest weekend, cetatea se transformă într-o adevărată tabără medievală. Peisajul este animat de menestreli, rapsozi, prințese și cavaleri.

La Rodna au debutat astăzi două evenimente: Porți Medievale Deschise” (eveniment menit să celebreze 30 de ani de existență a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud) și proiectul „Străjeri în Poarta Transilvaniei”. 

„Sperăm ca acest eveniment să devină tradiție! Vorbim despre una dintre cele mai vechi localități de pe Valea Someșului. La Muzeul Etnografiei și Mineritului din Rodna aveți ocazia să admirați obiecte care datează încă din Neolitic. Este dovada faptului că cetatea Rodna a fost locuită de multă vreme.

Romanii au exploatat pentru prima oară aurul și argintul din zonă. Tot ei au introdus în această zonă și încreștinarea. Se spune că în epoca romană, la Rodna existau 40.000 de locuitori. Doar de două ori în istorie a fost atins acest record de populație în Rodna. Și în jurul anului 1200, aici trăiau aproape 40.000 de suflete”, a povestit preotul Pavel Vranău.

Într-o succintă lecție de istorie, acesta a explicat celor prezenți că în jurul anului 1200, Sfântul Dominic a plecat spre Roma, pentru a cere binecuvântarea pontifului roman, ca să-și întemeieze ordinul călugăresc dominican. Acolo l-a întâlnit pe Sfântul Iacint din Polonia.

Lui i-a dat poruncă să meargă la el în țară și să contruiască biserici și mănăstiri sub însemnele acestui ordin. Iar după ce va sfârși de construit la el în țară, să treacă munții „și la sălbaticii din Transilvania”. Sfântul Iacint s-a ținut de cuvânt. După ce și-a terminat misiunea în țara sa, a trecut în Transilvania.

Traversând Pasul Rotunda, s-a oprit la Rodna. Aici a găsit o comunitate puternică de vreo 40.000 de locuitori…

A găsit aici și o mănăstire benedictină de mici dimensiuni. Încurajat, însă, că în zonă baza spirituală exista deja, Sfântul Iacint a construit aici o catedrală. Istoricii povestesc că în catedrală se puteau adăposti 10.000 de suflete!

„O dovadă a faptului că dimensiunile erau colosale este însuși zidul din fața bisericii. Acesta dăinuie și astăzi. Una dintre coloanele din interiorul catedralei este prinsă în zidul de pe partea stângă. Se poate vedea și astăzi.

Din păcate, catedrala a fost distrusă de tătarii și mongolii care au năvălit pe aceste meleaguri, în mai multe rânduri. În 1242 s-a înregistrat aici una dintre cele mai devastatoare cotropiri. Catedrala și mănăstirea, dar și casele din jurul ei au fost distruse, fiind trecute prin foc și sabie…”, a mai povestit părintele Pavel Vranău. 

Suntem fericiți că putem deschide astăzi lada de zestre plină de frumuseți, de cultură și istorie ale acestei minunate comunități”, a transmis Elena Bărbos, de la Asociația Produs în Bistrița-Năsăud.

Mă bucur că reușim după foarte mult timp să organizăm un asemenea eveniment. Ne bucurăm că alături de Consiliul Județean și partenerii săi reușim să deschidem astăzi și mâine Porțile medievale ale Cetății Rodna”, a subliniat și primarul Valentin Grapini.

Organizatorii au chemat meșteșugari iscusiți care să-și dezvăluie secreetele în câteva ateliere de creație. Este vorba despre ateliere de gastronomie locală cu iz medieval, dar și tururi ghidate.

În curtea cetății a fost amenajat și un Târg Produs în Bistrița-Năsăud.

Programul zilei continuă cu următoarele evenimente:

  • 14:00 – Microrecital Cimpoierii din Transilvania – muzică medievală;
  • 14:00 – Atelier meșteșugăresc – confecționare soldăței de plută cu Sorin Tisa;
  • 14:30 – Atelier de reconstituire istorică cu Paladinii de Terra Medies;
  • 15:00 – Tur ghidat ”Ansamblul cetății Rodna” cu Străjerii Porții Transilvaniei, coordonați de Părintele Pavel Vranău;

Incursiuni în istoria locală. Prezentare meșteșug și meșteșugar;

  • 15:30 – Atelier muzical cu Cimpoierii din Transilvania;
  • 16:00 – Atelier de gastronomie – Concurs Jurnalist Chef, cu participarea mass media locală;

Atelier de modelaj în lut – piese de șah ce pun în valoare patrimoniul cultural local cu elevii Liceului de Arte Corneliu Baba, voluntari ai EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud;

  • 16:30 – Spectacol cavaleresc cu Paladinii de Terra Medies;
  • 17:00 – Microrecital Cimpoierii din Transilvania – muzică medievală;
  • 17:30 – Incursiuni în istoria locală. Prezentare meșteșug și meșteșugar;

Tur ghidat ”Ansamblul cetății Rodna” cu Străjerii Porții Transilvaniei, coordonați de Părintele Pavel Vranău;

  • 18:00 – Șezatoare muzicală tradițională, coordonat de Centrul Județean pentru Cultură: Grupul Folcloric „Glanetașul” din Agrieș, comuna Târlișua coordonator artistic: Floarea POP; rapsozi în recital: Teodora Purja, Eugenia Horoba, Aurica Bozga, Teodor Burzo, Ionică Moldovan, Ioan Șorecău, Taraful Tradițional „PĂUNIȚA” din Sângeorz-Băi, conducerea muzicală: Dănuț Gabor Poleac;
  • 19:30 – Spectacol cavaleresc cu Paladinii de Terra Medies;
  • 20:00 – Microrecital Cimpoierii din Transilvania – muzică medievală;
  • 21:00 – Proiecție film istoric;

Pe tot parcursul zilei, aveți parte de:

  • Ateliere verzi ”Trăistuța cu flori de leac” cu Wild Life RO;
  • Târg de meșteșuguri vii și produse locale – Produs în Bistrița-Năsăud;
  • Ziua porților deschise la Muzeul Etnografiei și Mineritului;
  • Info point de promovare și protejare a patrimoniului natural cu rangerii din Parcul Național Munții Rodnei;
  • Colțul de lectură istorică ”Bibliobuz” oferit de Biblioteca Județeană „George Coșbuc”;
  • Tras cu arcul la țintă;
  • Mâncăruri gătite după rețete medievale de Punct de gastronomie locală ”Elena din Deal”;
  • Terasa cu bere artizanală „Musai” și vinuri din arealul viticol Lechința.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. 40000 de oameni la Rodna, in secolul al XIII-lea? Până în secolul XIX orașele ardelene nu au avut, nici unul, atâția locuitori!!!!! Părintele face S. F.!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...