0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO/VIDEO. Dragostea acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul…

În amintirea celor aproape 7.500 de evrei care au fost deportați între 4 și 6 iunie 1944 din Bistrița-Năsăud, în oraș s-au desfășurat marți câteva evenimente menite să ne amintească de vremurile dramatice pe care le-au traversat înaintașii noștri.

Ceremonia a început cu o depunere de jerbe la monumentul ridicat în Stațiunea pomicolă, acolo unde în mai 1944 a fost improvizat un ghetou în care au fost ținuți evreii – în condiții inimaginabile – cu câteva zile înainte de  deportarea în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau…

S-au depus jerbe de flori și la Monumentul victimelor Holocaustului ridicat în fața Sinagogii, dar și la Placa comemorativă amplasată în Gara Bistrița.

A fost dezvelit  Memorialul Vieții, în Piața Morii, monumentul care cuprinde numele tuturor familiilor de evrei din Bistrița-Năsăud aflați în viață în 1944.

La toate evenimentele au participat – alături de oficialitățile locale și județene – și o delegatie din Regiunea Brenner (Israel, cu care județul este înfrățit), Rafael Shaffer, prim-rabinul României și reprezentanți ai comunității evreilor din Bistrița-Năsăud.

La Sinagogă s-a desfășurat, tot marți, 4 iunie, conferința Mărturii documentare privind deportarea evreilor de pe teritoriul actual al județului Bistrița-Năsăud susținută de dr. Cornelia Vlașin, directorul Arhivelor Naționale din Bistrița – cea care a amintit celor prezenți de legile holocaustului, adoptate între 27 martie–28 august 1944.

Acestea au totalizat un număr de 36 de decrete-legi și 37 de ordonanțe ministeriale cu efecte directe și fatale în nord-estul Transilvaniei… Decretul care a avut urmări și consecințe fatale a fost decretul 1610, cu privire la reglementarea unor chestiuni ale locuințelor și caselor evreilor. Pus în aplicare, acesta a semnat practic sentința generală de condamnare la moarte a tuturor evreilor din acest teritoriu…”, a explicat Cornelia Vlașin.

În Galeria Lina, la etajul Sinagogii din Bistrița a fost inaugurată și expoziția Bistrița sublimă. Pot fi admirate aici câteva impresionante ipostaze ale orașului, surprinse de Brândușa Bontea, Radu Hangan, Mirela Hangiu, Marcel Lupșe, Doina Moisescu Herivan, Aurel Marian, Maria Mărginean, Dumitru Macovei, Mariana Moldovan, Sever Moldovan, Constantin Răducan și George Mircea.

În programul zilei a fost inclusă și o vizită la Biblioteca Județeană George Coșbuc: membrii delegației oficiale din Regiunea Brenner, Israel, au vizitat Fondul documentar și secțiile bibliotecii. Un moment special s-a derulat în galeria din holul bibliotecii, unde oaspeților le-au fost prezentate expoziția de grafică semnată Saul Steinberg și expoziția de carte „Scriitori evrei”.

Deși s-a născut în România, Saul Steinberg este foarte puțin cunoscut în țară, pentru că el a trăit foarte mult în Statele Unite ale Americii. Acolo a fost extrem de apreciat, pentru că a ilustrat ani de zile, unele dintre cele mai prestigioase reviste americane. Am ținut mult să avem această expoziție la Biblioteca Județeană, pe care iată, o dublăm cu o expoziție de carte cu opere ale unor mari scriitori evrei, dintre care unii s-au născut și au trăit în România”, a explicat Ioan Pintea, directorul Bibliotecii „George Coșbuc”

Ioan Pintea a anunțat, totodată, că în cursul acestui an, instituția pe care o conduce va realiza, în colaborare cu Asociația Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud, un album cu cimitirele evreiești din acest județ.

Fredy Deac, președintele Comunității Evreiești din Bistrița a precizat că este vorba despre 78 de cimitire evreiești. „Mulțumesc Bibliotecii Județene George Coșbuc și managerului Ioan Pintea pentru ceea ce s-a realizat aici, cu ocazia comemorării a 75 de ani de la deportarea locuitorilor evrei din Bistrița în lagărele morții. Sperăm ca albumul cu cimitirele evreiești din județ să apară în cursul lunii octombrie, când va fi comemorată Ziua holocaustului din România. Albumul va fi realizat în alb-negru, deci va avea o valoare artistică și estetică deosebită!”, a mai spus Fredy Deac.

Seara s-a încheiat cu un emoționant concert de gală, prin care s-au comemorat cei 75 de ani de la Deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în Lagărele Morții.

Între invitații de onoare a fost și Daniela Păcuraru – soprană, laureată a Concursului Internațional „Hariclea Darclée” și a Concursului „Puccini” (Lucca, Italia):

[arve url=”https://youtu.be/NWLuSBd3lLg” /]

Și violonistul Claudiu Hontilă de la Filarmonica „Transilvania”, acompaniat la pian de Lucian Dușa, de la Opera Națională Română Cluj-Napoca, și-au încântat publicul cu celebre creații muzicale ale unor compozitori români și evrei:

Elena Ivanca – actriță la Teatrul Național din Cluj a completat concertul cu un tulburător recital poetic, emoționându-i până la lacrimi pe spectatori. Elena Ivanca a recitat câteva tulburătoare poeme semnate de Elie Wiesel, el însuși un supraviețuitor al Holocaustului, dar și fragmente din celebra Epistolă a lui Pavel către Corinteni:

Chiar dacă aş vorbi toate limbile omeneşti şi îngereşti, fără dragoste, nu aș fi decât o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor…
Şi chiar dacă aş avea darul proorociei şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa, chiar dacă aş avea toată credinţa, aşa încât să mut şi munţii, dar n-aş avea dragoste, nimic nu aș fi…
Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, la nimic nu mi-ar folosi…
Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate,
Dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,
Dargostea nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr…
Dragostea acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul…
Dragostea nu va pieri niciodată…

[arve url=”https://youtu.be/Wj6dFxmAH7g” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...