Ziua Internațională a Romilor a fost celebrată astăzi, la Centrul Județean pentru Cultură. Au participat reprezentanți ai Primăriei Bistrița, Prefecturii, Consiliului Județean BN și Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud, care au transmis mesaje de încurajare și apreciere pentru valorile etniei romilor.
Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură a amintit de admirația lui Geroge Enescu pentru lăutarii țigani, care i-au fost, de altfel și primii profesori.
Două eleve de la Colegiul „Andrei Mureșanu” au fost premiate cu diplome de excelență, pentru rezultatele deosebite de la școală. A fost vorba de Iazmina Lăcătuș și Iulia Lăcătuș.
„Am primit diploma de merit pentru rezultate deosebite la învățătură, respectul față de valorile culturii rome și asumarea identității etnice. Sunt profund onorată, pentru că această diplomă reprezintă nu doar o rcunoaștere a eforturilor mele la învățătură, ci și o încurajare pentru viitor.
Mulțumesc din suflet familiei mele, profesorilor și tuturor celor care m-au sprijinit pe acest drum. Această distincție are o valoare specială pentru mine. Ea susține excelența în rândul tinerilor romi. Este o dovadă că, indiferent de obstacole, prin muncă ambiție și încredere în propriile forțe putem reuși. Sper ca exemplul meu să inspire și alți tineri din comunitatea noastră să-și urmeze visurile”, ne-a mărturisit Iulia Lăcătuș, elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Andrei Mureșanu.
Iulia Lăcătuș studiază la profilul Științe Sociale și vrea să urmeze Academia de Poliție. Locuiește cu familia sa în Budacul de Jos și face naveta în fiecare zi pentru a ajunge la școală. Anul trecut a obținut media 9,78. A participat și la Olimpiada de Istorie anul trecut.
Iazmina Lăcătuș este în clasa a XI-a G, profil Economic, a avut media 9.77 în anul școlar trecut și primește bursă de merit.
„Este foarte frumos. Am niște colegi cu adevărat grozavi. Le-am spus de la început că sunt de etnie romă, n-au avut nicio problemă cu asta. Chiar m-au apreciat pentru nu mi-a fost jenă. M-au întrebat și ei la un moment dat dacă mă deranjează cumva când se folosește termenul țigan. Le-am spus că nu. în definitiv – asta suntem țigani.
Eu și familia mea locuim în Șieu Măgheruș. Fac naveta la școală în fiecare zi. Dar să știți că nu e chiar atât de greu. Fac 20 de minute cu trenul.
Părinții ne susțin foarte mult – și pe mine și pe frățiorul meu mai mic. Mama a terminat liceul, dar tatăl meu nu. Ne încurajează mereu să ne vedem de școală. Probabil pentru că ei nu au putut să meargă prea departe cu școala, se gândesc că măcar noi să avem mai multe șanse…
Anul viitor aș vrea să trec cu bine examenul la Academia de Poliție în București. De când eram mică îmi doream asta. Pentru că îi asociez pe polițiști cu oamenii corecți care știu să comunice cu oamenii din jur. Nu este o tradiție în familia mea. Aș fi prima din neam care se face polițist, dacă reușesc la Academia din București.
Va fi o probă sportivă, un traseu aplicativ. Nu este ușor, dar nici imposibil de greu. Față de anul trecut – traseul s-a schimbat în cazul fetelor și mi se pare că e chiar mai ușor. Mai este o probă teoretică scrisă – din Română, Engleză sau Franceză, la alegere și Istorie. Sunt câte 30 de întrebări grilă pentru fiecare materie”, ne-a mărturisit Iazmina Lăcătuș.
Atmosfera a fost animată de tinerii dansatori de la Țagu. Formația „Floare de salcâm” este ultima formație din județ care mai păstrează tradiția dansurilor țigănești, a subliniat Alexandru Pugna.
Ziua Internaţionala a Romilor a fost stabilită cu prilejul primului Congres al romilor, desfăşurat la 8 aprilie 1971, lângă Londra. Atunci au fost adoptate cântecul Gelem, gelem – ca imn al romilor de pretutindeni. Tot atunci s-a stabilit că steagul romilor va fi dreptungiular, cu jumătatea superioară albastră, cea inferioară verde, iar în centru cu o roată de culoare roşie, în realitate, „chakra = roata universului”, care are, în fapt, 16 spiţe.
În România, Ziua Internațională a Romilor se marchează din 2006, ca „Sărbătoare a etniei romilor din România”. A fost adoptată de Parlamentul României, la iniţiativa deputatului romilor, preşedintele asociaţiei Partida Romilor, Nicolae Păun.
Felicitări pentru articol, felicitări minunatelor eleve și familiilor lor.Înca o dovadă că dacă se vrea,se poate👏