-2.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO Dotări de top pentru pacienții oncologici din județ. Secția de Oncologie se mută în casă nouă săptămâna viitoare

În prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a fost inaugurată astăzi o clădire proaspăt reabilitată, care va găzdui Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Aceasta se va muta săptămâna viitoare pe strada Ghinzii, unde a funcționat secția TBC. Toate saloanele sunt dotate cu paturi ce se transformă în paturi de terapie intensivă la nevoie, iar unitatea are propria zonă de îngrijiri paleative.

Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița se mută săptămâna viitoare pe strada Ghinzii, unde a funcționat Secția TBC. Clădirea a fost reabilitată și modernizată, fiind una dintre puținele secții din țară integrate, cu zone pentru spitalizare de zi, spitalizare continuă și cu spațiu dedicat îngrijirilor paleative.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a fost prezent la inaugurarea clădirii și s-a arătat impresionat de investițiile făcute de autoritățile județene și locale în sănătate.

„Am început acest proiect în 2018, a venit peste noi pandemia, am văzut că suntem nepregătiți, că nu avem secții pe care să le izolăm, că avem saloane cu prea multe paturi pe care trebuie să le închidem pentru un pacient și la propunerea managerului spitalului de urgență au purtat o discuție cu cei de la ADR Nord -Vest pentru modificarea proiectului”, a declarat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, la inaugurare.

Noua secție de Oncologie va avea 60 de paturi, dintre care 32 sunt dedicate spitalizării continue, 18 pentru spitalizarea de zi și 10 pentru îngrijirile paleative.

Aparate de purificat aerul și buton de panică

Printre saloane se numără și două rezerve, care au grup sanitar propriu, televizor, aparat de oxigen, aparat de purificat aerul și chiar buton de panică. De altfel, toate saloanele sunt dotate cu aparate de purificat aerul și televizoare.

Investiția este una mixtă, 500.000 de euro provenind din fonduri europene și 2,5 milioane de euro din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Noua Secție de Oncologie are propria farmacie și propriul ambulatoriu.

Clădirea a fost reabilitată inclusiv termic, finisajele interioare și exterioare au fost refăcute, au fost înlocuite centrala termică, corpurile și instalația de încălzire. Au fost amenajate rampe de acces și grupuri sanitare, instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, iar clădirea a fost dotată inclusiv cu un lift.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Din anul 2012, de când la conducerea consiliului judetean se află Radu Moldovan, orasul Bistrita a intrat in epoca improvizatiilor. Lucrul acesta se manifestă cel mai evident in domeniul medical unde nu există o viziune clară de dezvoltare apelându-se la tot felul de cârpeli costisitoare si ineficiente. Un exemplu concret este tocmai in cazul Sectiei de Oncologie Medicală care a functionat in locatia de pe strada Alba Iulia. In anul 2013 aici a fost inaugurată Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, reabilitată cu 1,5 milioane de lei bani de la Guvern şi CJ.

    La nici zece ani, tocmai această sectie modernizată a fost mutată in localul spitalului TBC de pe strada Ghinzii, ceea ce denotă tocmai lipsa de viziune soldată cu o imensă risipă de bani publici.
    Prin urmare, Sectia de Oncologie Medicală a SJU Bistrita se muta in casa noua, veche de peste 120 de ani. Este vorba de o cladire construita de oficialitatile austriece intre anii 1899-1901, la marginea orasului Bistrita, sub Padurea Ghinzii (Rubental), cu destinatia de spital militar avand o capacitate de 60 de paturi, precum si dotare corespunzatoare ingrijirii militarilor din garnizoana, precum si celor din trupele stationate in zona. Ulterior aici a functionat sectia de ftiziopediatrie (TBC). Acum clădirea urmează să găzduiască sectuia de Oncologie Medicală inaugurată in prezenta ministrului sănătătii Alexandru Rafila, cel care la inceputul lunii august, 2022 într-o conferință la Spitalul Fundeni din Bucuresti, renovat cu banii unei fundații, declara următoarele: „Este foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale. Să ştiţi că problema aceasta a amenajării unei secţii de spital, mai ales o secţie unde au loc manevre invazive, este o problemă şi toată lumea discută şi o să discutăm, poate şi astăzi la Ministerul Sănătăţii, puţin mai mult acest subiect, discută despre infecţiile asociate asistenţei medicale, aşa-zisele infecţii nosocomiale, nu se mai numesc nosocomiale, e un termen puţin mai extins şi orice infecţie care e asociată cu o manoperă medicală sau chiar cu prezenţa într-un spaţiu medical se numeşte infecţie asociată asistenţei medicale. E foarte greu să lupţi împotriva acestor tipuri de infecţii dacă nu ai nişte condiţii minimale, iar zona de grupuri sanitare este o zonă vitală pentru ca să poţi să controlezi acest fenomen”. Oare aceste norme nu sunt valabile si pentru Spitalul Judetean Bistrita-Năsăud?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: