-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO: Domnița Bistriței 2018 va primi drept premiu o rochie realizată de Tina Olari

Aflat la a XI-a ediție, concursul Domnița Bistriței are menirea să încurajeze și să susțină rolul femeii în societate prin evidențierea frumuseții, priceperii și calităților deosebite care se întâlnesc la fiecare femeie în parte. 9 domnițe din cetatea Bistriței au demonstrat că știu să fie gingașe, feminine, tandre, dar și non-conformiste… Care a fost Aleasa:

Publicul a avut ocazia să le cunoască ieri pe cele 9 domnițe care râvnesc titlul suprem și care s-au prezentat fiecare, executând, în final și un dans medeival în fața publicului. Este vorba despre Domnița Diandra (de 16 ani, elevă la Colegiul „Liviu Rebreanu”), Domnița Raluca (elevă la Colegiul „Liviu Rebreanu”, 17 ani), Domnița Iulia (elevă la Colegiul „Liviu Rebreanu”, 17 ani), Domnița Elisa (elevă la Liceul „Corneliu Baba”, 17 ani), Domnița Andrada (elevă la Liceul „Corneliu Baba”, 16 ani), Domnița Ana (elevă la Liceul „Corneliu Baba”, 16 ani), Domnița Gabriela (elevă la Liceul „Corneliu Baba”, 16 ani), Domnița Briana (elevă la Liceul „Corneliu Baba”, 16 ani), Domnița Cristina (elevă la Liceul „Corneliu Baba”, 16 ani).

[arve url=”https://youtu.be/v-cz33150dc” /]

Premiul cel mare este oferit de Asociația Bistrița Medievală și constă într-o costumație medievală pe care Domnița aleasă a Bistriței o poate confecționa după propriul gust, la Salonul Tina Style – condus de designerul Tina Olari, o mai veche colaboratoare a concursului Domnița Bistriței, de altfel, care s-a reîntors la Bistrița după ce câțiva ani a locuit în Barcelona a unde a devenit recunoscută pe plan mondial ca designer oficial al concursului Miss World 2015.

Așadar anul viitor bistrițenii o vor admira pe Domnița Bistriței 2018 într-o ținută semnată de Tina Olari”, a precizat Domnița Alia, care a și prezentat concursul și care a adăugat că domnița care va fi aleasă prin votul publicului drept cea mai populară domniță va primi un voucher de 100 de lei, în timp ce restul domnițelor vor primi câte un voucher de 50 lei cu care pot să-și cumpere tot ce doresc de la meșterii populari prezenți la Târgul mare al Bistriței.

Din juriu fac parte Larisa Bența (Domnița Bistriței în 2017), Runa Petringenaru, coordonatoarea grupului Medieval Art din București, Doamna Daniela, membră fondatoare și lideră a domnițelor din Ordinul Cavalerilor de Mediaș, precum și cavalerul Nicola de Severin, leaderul și fondatorul Ordinului Cavalerilor de Mediaș – primul și cel mai vechi ordin de cavaleri din România, înființat în 1999.

La probele de aptitudini domnițele au dansat, au cântat, au modelat în lut, iar în final au fost nevoite să treacă și de proba juriului… Spre surprinderea tuturor, juriul le-a cerut să demonstreze că știu să utilizeze un instrument străvechi pe care știau să-l folosească toate domnițele, dar și femeile de rând, în vremurile de demult… „Când cavalerii erau plecați la muncile câmpului, femeile, fetele, neveste, mame sau bunici – toate trebuiau să știe să folosească un tulnic, pentru că acesta era singurul mijloc de comunicare pe atunci și singura variantă de a anunța un pericol!”, a explicat concurentelor Runa Petringenaru – fondatoarea Runa Medieval Art și coordonatoarea unui atelier de artă heraldică la Bistrița Medievală.

Meșterul Fero Egyed, mare făuritor de instrumente străvechi, sculptate în lemn, a urcat pe scenă însoțit de un tulnic, încercând să le învețe pe domnițe cum să-l folosească. S-a dovedit a fi mult mai dificil decât părea inițial: o singură domniță a reușit să stăpânească așa cum se cuvine străvechiul instrument.

După cea de-a treia probă, proba de dans – pe scenă la Bistrița Medievală au urcat muzicienii letoni din trupa Obscurus Orbis, timp în care juriul a deliberat și a decis: pentru că Domnița Gabriela a întrunit aprecierile tuturor juraților și ale bistrițenilor totodată, ea a fost desemnată Domnița Bistriței 2018. Cea care a cucerit premiul de popularitate este Domnița Iulia. Toate celelalte domnite s-au ales cu câte un titlu onorific, de altfel, sensul concursului fiind mai degrabă acela de a sublinia feminitatea și grația din toate timpurile, decât de a stabili o ierarhie.

Serbările Bistriței Medievale s-au încheiat cu un spectacol de animație și dansuri cu foc, susținut de fetele din SiriuS.

După ora 21, pe scena amplasată pe Pietonalul Liviu Rebreanu este așteptată Delia, în timp ce la Viișoara, pe scena amenajată în Heidenfeld, ultimele concerte de muzică folclorică la Târgul Mare al Bistriței vor fi susținute de Florina Bălan, Mihai Bahner, Ninel Tămaș, Ansamblul din Lunca Friș, Costi Dumitru, Teodora Simionca, Marian Predescu, Cornelia Hoha, Anton Todică, Ansamblul profesionist „Meseșul” Zalău. Prezintă: Mărioara Sigheartău şi Menuţ Maximinian.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...