-5.7 C
Bistrița
duminică, noiembrie 24, 2024

FOTO/VIDEO: „Doamna acuarelei românești”, celebrată la Bistrița. Muzeul Județean expune două dintre lucrările sale, alături de alte zeci de acuarele

28 de artiști din țară și străinătate expun la Muzeul din Bistrița peste 80 de lucrări realizate în acuarelă. Acestea au fost realizate, între anii 2019 – 2023, la Simpozionul Internațional de Acuarelă „Iulia Hălăucescu” din Tarcău.

Până în 4 martie, la Muzeul Județean aveți la ocazia să admirați zeci de acuarele. Expoziția de la Bistrița cuprinde inclusiv două lucrări originale semnate de maestra Iulia Hălăucescu – supranumită „doamna acuarelei românești”.

Evenimentul expozițional este organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Fundația „Mircea Titus Romanescu” și Primăria din Tarcău.

Între cele peste 80 de lucrări realizate între anii 2019 – 2023 la Simpozionul Internațional de Acuarelă „Iulia Hălăucescu”, Tarcău se află și două lucrări originale semnate de Iulia Hălăucescu, dar și acuarele semnate de Marcel Lupșe.  

Mircea Titus Romanescu, inițiatorul simpozionului, a explicat bistrițenilor prezenți la vernisaj, că există un interes crescând pentru acuarelă în România.

Mi-am dat seama că Piatra Neamț are deja un public țintă format. Prin activitatea sa îndelungată de peste 30 de ani, Iulia Hălăucescu a creat o sensibilitate, a creat un public, a creat niște oameni care pur și simplu cred în acuarelă. Și atunci își doresc acuarelă…”, a explicat Mircea Titus Romanescu.

Profesorul Aurel Chiriac s-a referit, între altele, și la unicitatea muzeului dedicat acuarelei, de la Tarcău. 

Cei 28 de artiști din țară și străinătate care expun la Muzeul din Bistrița sunt Crinela Antonescu, Ion Alexandru Antonescu, Ilie Boca, Dumitru Bostan, Teodor Buzu, Grigore Carată, Alexandros Pintilii Carciucas, Mircea Corcodel, Olga și Gheorghii Diaconu, Victor Dima, Corneliu Drăgan Târgoviște, Iosif Haidu, Ema Hagiu, Mirela Hagiu, Valeriu Jabinschi, Lucia Juncu, Eugen Măcinic, Eugen Mircea, Nadia Negru, Valter Paraschivescu, Corina Perianu, Erwin Ratz, Arcadie Răileanu, Mircea Titus Romanescu, Yan Su și Teodor Vișan.

Expoziția este constituită ca o expoziție unicat, dedicată atât tehnicii acuarelei cât și memoriei marii acuareliste, Iulia Hălăucescu.

Lucrările care o compun au ajuns în muzeele din Piatra Neamț, Iași, Bacău, Ploiești și Oradea. În 2024, anul centenarului Iulia Hălăucescu, expoziția a poposit și la Bistrița, urmând să fie expuse și la București.

Simpozionul Internațional de Acuarelă „Iulia Hălăucescu” a fost inițiat în anul 2019 de Fundația „Mircea Titus Romanescu”, în parteneriat cu Primăria Tarcău. Evenimentul a transformat Tarcăul și pitoreasca sa vale din județul Neamț – locul de obârșie al Iuliei Hălăucescu – într-o adevărată capitală a acuarelei. Zona a devenit punct de întâlnire pentru artiștii profesioniști practicanți ai acuarelei din țară și străinătate. Lucrările acestora completează colecția Muzeului de Artă din Tarcău – singurul muzeu dedicat acuarelei din țară.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...