2 C
Bistrița
marți, ianuarie 21, 2025

FOTO/VIDEO: „Doamna acuarelei românești”, celebrată la Bistrița. Muzeul Județean expune două dintre lucrările sale, alături de alte zeci de acuarele

28 de artiști din țară și străinătate expun la Muzeul din Bistrița peste 80 de lucrări realizate în acuarelă. Acestea au fost realizate, între anii 2019 – 2023, la Simpozionul Internațional de Acuarelă „Iulia Hălăucescu” din Tarcău.

Până în 4 martie, la Muzeul Județean aveți la ocazia să admirați zeci de acuarele. Expoziția de la Bistrița cuprinde inclusiv două lucrări originale semnate de maestra Iulia Hălăucescu – supranumită „doamna acuarelei românești”.

Evenimentul expozițional este organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Fundația „Mircea Titus Romanescu” și Primăria din Tarcău.

Între cele peste 80 de lucrări realizate între anii 2019 – 2023 la Simpozionul Internațional de Acuarelă „Iulia Hălăucescu”, Tarcău se află și două lucrări originale semnate de Iulia Hălăucescu, dar și acuarele semnate de Marcel Lupșe.  

Mircea Titus Romanescu, inițiatorul simpozionului, a explicat bistrițenilor prezenți la vernisaj, că există un interes crescând pentru acuarelă în România.

Mi-am dat seama că Piatra Neamț are deja un public țintă format. Prin activitatea sa îndelungată de peste 30 de ani, Iulia Hălăucescu a creat o sensibilitate, a creat un public, a creat niște oameni care pur și simplu cred în acuarelă. Și atunci își doresc acuarelă…”, a explicat Mircea Titus Romanescu.

Profesorul Aurel Chiriac s-a referit, între altele, și la unicitatea muzeului dedicat acuarelei, de la Tarcău. 

Cei 28 de artiști din țară și străinătate care expun la Muzeul din Bistrița sunt Crinela Antonescu, Ion Alexandru Antonescu, Ilie Boca, Dumitru Bostan, Teodor Buzu, Grigore Carată, Alexandros Pintilii Carciucas, Mircea Corcodel, Olga și Gheorghii Diaconu, Victor Dima, Corneliu Drăgan Târgoviște, Iosif Haidu, Ema Hagiu, Mirela Hagiu, Valeriu Jabinschi, Lucia Juncu, Eugen Măcinic, Eugen Mircea, Nadia Negru, Valter Paraschivescu, Corina Perianu, Erwin Ratz, Arcadie Răileanu, Mircea Titus Romanescu, Yan Su și Teodor Vișan.

Expoziția este constituită ca o expoziție unicat, dedicată atât tehnicii acuarelei cât și memoriei marii acuareliste, Iulia Hălăucescu.

Lucrările care o compun au ajuns în muzeele din Piatra Neamț, Iași, Bacău, Ploiești și Oradea. În 2024, anul centenarului Iulia Hălăucescu, expoziția a poposit și la Bistrița, urmând să fie expuse și la București.

Simpozionul Internațional de Acuarelă „Iulia Hălăucescu” a fost inițiat în anul 2019 de Fundația „Mircea Titus Romanescu”, în parteneriat cu Primăria Tarcău. Evenimentul a transformat Tarcăul și pitoreasca sa vale din județul Neamț – locul de obârșie al Iuliei Hălăucescu – într-o adevărată capitală a acuarelei. Zona a devenit punct de întâlnire pentru artiștii profesioniști practicanți ai acuarelei din țară și străinătate. Lucrările acestora completează colecția Muzeului de Artă din Tarcău – singurul muzeu dedicat acuarelei din țară.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...