De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Extensia Universitară Bistriţa a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca marchează astăzi şi mâine primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar la Bistriţa. Cu prilejul acestei aniversări, la Extensia Bistriţa se desfăşoară în acest weekend o conferinţă naţională pe tema „Resursele Turistice, Agrementul şi Turismul Sportiv, factori de progres comunitar”. Participă reputaţi profesori universitari din Cluj-Napoca, Oradea, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Timişoara, Tiraspol, Chişinău, Berlin şi Roma.
„Cei 20 de ani de învăţământ geografic universitar la Bistriţa şi cei peste 20 de învăţământ universitar în oraş au fost pentru noi un test de maturitate, un test de anduranţă. Un test de consolidare şi înrădăcinare a învăţământului superior în Bistriţa-Năsăud”, a remarcat directorul Extensiei Bistriţa, dr. Andras-Istvan Barta.
Despre potenţialul turistic al judeţului Bistriţa-Năsăud a vorbit prefectul Ovidiu Frenţ, în timp ce Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, s-a referit, între altele, la proprietăţile aerului de munte de la Colibiţa:
„În Colibiţa, la o altitudine de 900 de metri, structura aerului este una specială. Ozonul din aer are proprietăţi extraordinare de tratament natural a depresiilor şi bolilor psihice. De altfel, prin anii 1920, Universitatea de Medicină din Cluj avea la Colibiţa un sanatoriu în care erau trataţi în mod natural cei cu asemenea probleme”, a mai spus Radu Moldovan.
Colibiţa rămâne – din punct de vedere turistic – „diamantul nostru”, a mai subliniat Radu Moldovan, amintind că ani de zile s-a vorbit mult despre această staţiune, fără să se facă nimic.
[arve url=”https://youtu.be/j4U5IK1TPGw” /]
„Universitatea Babeş Bolyai – moştenitoarea legală a Universităţii Româneşti din 1919 – a fost prima universitate din România care a refondat, după 1989, învăţământul la distanţă şi extensiile universitare. Aşa se face că avem şi Extensia Bistriţa, ceea ce pe noi ne bucură foarte mult. Pentru că noi chiar credem că orice oraş mai mare din România are nevoie de un centru academic. Pentru a creşte nivelul cultural şi a dinamiza economia”, a punctat Daniel David, prorectorul responsabil de cercetare, competitivitate – excelenţă la UBB Cluj-Napoca.
[arve url=”https://youtu.be/HXDK_Sy8SuE” /]