-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO. Descoperire de EXCEPŢIE, la Sălcuţa: Noi morminte celtice, vechi de 2200 de ani…!

Se fac săpături arheologice intense, în aceste zile, la Sălcuţa! Specialiştii arheologi de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud au descoperit şi au scos la lumină osemintele unor războinici celţi vechi de mai bine de două milenii…! Înhumaţi sau incineraţi alături de spada, cuţitul, toporul sau lancea cu care au luptat…

Descoperire de excepţie, pentru Muzeul Judeţean din Bistriţa, în aceste zile! Au ieşit la lumină mormintele unor războinici celţi de acum 2200 de ani.

În cadrul amplasamentului necropolei celtice din Sălcuţa (comuna Sânmihaiu de Câmpie) au fost descoperite zilele trecute încă trei morminte celtice!

S-a ajuns astfel la 13 morminte celtice descoperite în zonă, în ultimii ani, a anunţat George Marinescu, cercetător dr. arheolog la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud..

Spre surpriza arheologilor – la începutul săptămânii trecute au fost descoperite urmele a încă două morminte… „Avem 13 morminte descoperite şi 2 în curs de cercetare. Continuăm săpăturile până la sfârşitul lunii octombrie, pentru că după aceea se anunţă ploi, iar noi vom fi nevoiţi să întrerupem cercetările, până spre primăvară, anul viitor, când vremea va fi favorabilă”, a explicat George Marinescu pentru Bistriţeanul.ro.

Celţii au migrat din vestul Europei, din răsăritul Franţei şi sudul Germaniei de azi, spre Panonia. De acolo, pe cursul Someşului, au pătruns în Transilvania… Majoritatea mormintelor celtice sunt de incineraţie. Doar o mică parte sunt de inhumaţie. Cele mai bogate în inventor funrerar sunt cele de incineraţie. Aceste morminte respectau şi statutul persoanei decedate: familia îi punea în mormânt inclusiv armele specifice de luptă. Dacă era femeie, familia îi punea şi podoabele în mormânt…”, a precizat cercetătorul George Marinescu.

Acesta a mai adăugat că, din păcate pentru arheologi, toate aceste obiecte, arme şi podoabe descoperite în morminte – sunt trecute prin foc. Persoanele decedate erau aşezate pe ruguri cu tot cu arme sau podoabe.

Cercetările antropologice care urmează să se realizeze asupra osemintelor îi vor ajuta pe cercetători să stabilească vârsta, sexul sau bolile de care a suferit cel care a fost înhumat la Sălcuţa.

Mai multe detalii despre viaţa celţilor şi obiceiurile funerare ale celţilor – descoperiţi în secvenţele video de mai jos:

[arve url=”https://youtu.be/GT3BTjnPoz4″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...