0.3 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

FOTO/VIDEO: Deschiderea anului universitar, la UTCN Bistrița, în noul sediu. Dotări ultimul răcnet. Marele absent al ceremoniei

Zeci de studenți au participat azi la prima festivitate de deschidere a anului universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Extensia Bistrița – în noul sediu de pe pietonalul Liviu Rebreanu. „Din păcate nu ne-a onorat cu prezența președintele Consiliului Județean. Se pare că este nițel supărat pe noi…”

Zeci de studenți au participat azi la prima festivitate de deschidere a anului universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Extensia Bistrița – în noul sediu de pe pietonalul Liviu Rebreanu.

Marcăm astăzi primul an școlar deschis în noul spațiu. Din păcate nu ne-a onorat cu prezența președintele Consiliului Județean. Se pare că este nițel supărat pe noi, pe o temă pe care cred că o vom rezolva. Lui și Consiliului Județean le datorăm alocarea acestui spațiu în care suntem astăzi”, a explicat conferențiar dr. ing. Virgil Ispas, directorul UTCN Bistrița.

Acesta a vorbit în deschiderea anului universitar despre începuturile timide ale învățământului tehnic la Bistrița. Se întâmpla în 1974, când la Bistrița s-a înființat Institutului de Subingineri. Institutul a rezistat până în 1990.

În 1991, reporneam învățământul tehnic, într-o sală de ședințe a unei firme. Apoi am continuat într-un spațiu în care ploua, la Liceul „Grigore Moisil”. A urmat un spațiu de pe strada Albert Berger, donat de Primăria Bistrița.

Conferentiar dr. ing. Virgil Ispas a mai explicat că din 1974, UTCN Bistrița a oferit comunității peste 10.000 de absolvenți.

Acesta a mai explicat că în prezent, la Universitatea Tehnică Bistrița învață 151 de studenți în anul I, alți 40 fiind înscriși la Master. La Bistrița există în prezent patru specializări: Robotică, Inginerie Economică, Inginerie Medicală și Inginerie Industrială / Sisteme de Producție Digitală. Cu excepția zonei de construcții, acoperim patru domenii mari din zona de inginerie.

În total, suntem 372. 93 de profesori universitari fac naveta din Cluj, pentru a preda la Bistrița, iar 12 sunt profesori din oraș. Asta înseamnă să pui pe picioare o școală.

Este cel mai modern spațiu al Universității Tehnice. Cu dotări la zi legat de ceea ce înseamnă internet, cu calculatoare ultimul răcnet, softuri de mii de euro, trei laboratoare noi și un super laborator cu 40 de calculatoare pentru informatică”, a mai spus ing. Virgil Ispas.

Profesorul universitar a vorbit și de o viitoare investiție într-un cămin studențesc cu 50 de camere. Acesta va putea găzdui 100 de studenți. Acesta ar urma să fie amenajat în spațiile Liceului Tehnologic „Grigore Moisil”.

La ceremonie au luat cuvântul și ceilalți profesori ai UTCN Bistrița, dar și primarul Ioan Turc.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Tablourile/portretele alea de pe peretele din spate arată ca draku.
    Parca-r fi bărboșii ăia din vremurile de tristă amintire Max, Engels, Lenin.
    Pe când vom renunța la cultul personalităților – banale altfel, la scara istoriei ?!

  2. Cladirea vechiului tribunal nu rezolvă nici pe departe problemele de spatiu cu care se confruntă Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, când fosta clădire a Tribunalului a fost dată în comodat UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitarea aceasteia nu se rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. El a mai adăugat că Extensia Bistrita mai are nevoie acută si de alte spatii: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti”

    De aceea, este evidentă nevoia construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, prevazut cu spatii de invătământ, care să cuprindă săli de curs si laboratoare de cercetare, dar si clădiri pentru cămine studentesti, bibliotecă, sală de sport, terenuri de sport, etc.
    Cu ceva ani in urmă chiar si PSD-istii din administratia locală erau mai deschisi la minte si vorbeau de construirea la Bistrita a unui campus universitar comun – Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică.
    Un astfel de Campus Universitar care ar trebui să includa si clădiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizată la standarde internationale ar fi de natura sa creeze un grad ridicat de atractivitate pentru studenti si cadre didactice universitare, asigurând un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Cu atât mai mult cu cât si primarul Ioan Turc a promis in campania electorală că va pune bazele unui nou obiectiv strategic si anume „Bistrita Universitară” astfel incât orasul să poată să se dezvolte ca o destinație pentru afaceri inovative, in strânsă legătură cu avantajele conferite de invătământul superior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...