Primăria Bistrița urgentează amenajarea noii căi de acces spre noul cimitir, fără a ține seama de înțelegerile făcute anterior cu reprezentanții comunității reformate. Lucrările aflate în plină desfășurare creează nemulțumiri în rândul enoriașilor. Odată cu lucrările demarate în zonă, gardul cimitirului reformat, situat în imediata vecinătate, a fost tăiat fără nicio explicație. Reprezentanții cultului reformat au chemat poliția locală și au întocmit o plângere penală.
Câțiva enoriași s-au adunat astăzi în cimitirul reformat, pentru a veghea la modul în care oamenii primăriei execută acele lucrări. La sosirea lor în cimitir, au constatat că trei panouri din gard au fost tăiate și l-au anunțat pe părintele paroh Andras Peter.
”Am fost anunțat de unul dintre curatori să vin la cimitir pentru că se execută niște lucrări de amenajare drum. Trei panouri din gardul actual al cimitirului reformat sunt tăiate și duse… . Fără să fim anunțați… Urma să se apuce să înlăture gardul și poarta de pe latura de sud. Am venit să vedem despre ce este vorba și care le sunt intențiile. Am fost anunțat de un curator și la rândul meu am anunțat poliția. Cred că cei din administrația publică locală ar fi trebuit să ia legătura cu noi și să anunțe. Prin biroul de avocatură Moldovan Liviu le-am adresat răspunsurile noastre legate de crearea drumului în cimitirul municipal. Am zis că vom fi de acord, au la mână răspunsul nostru, iar dumnealor au înțeles să facă așa. Să ne taie gardul peste noapte și vin peste noi. ”, a declarat în exclusivitate pentru Bistrițeanul.ro, preotul paroh Andras Peter.
În acest context, reprezentanții cultului reformat au depus o plângere penală pentru distrugere și tulburare de posesie, în principal.
”Cimitirul nou este o investiție stil Crețu, care a făcut și acel pod peste râu care nu duce niciunde, la uzina electrică veche. Nu înțeleg cum au fost expropiați oamenii nici acolo. Aici nimeni nu s-a gândit că le trebuie și drum de acces. Acum s-au apucat să ne taie gardul…Ne-am adresat biroului de avocatură al d-lui Moldovan Liviu și depunem plângere penală. Lucrările astea se fac la dispoziția primarului.”, a precizat curatorul Bisericii Reformate Vilhelm Szekely.
Nemulțumirile sunt însă mai vechi, legate de refuzul primăriei de a elibera documente care să ateste că cimitirul cultului reformat este folosit din 1972 de acești enoriași. Practic, terenul care găzduiește cimitirul lor a fost oferit de CAP – ul de la vremea respectivă, la fel cum s-a întâmplat și în cazul cultului ortodox. Acum primăria motivează că nu poate elibera astfel de documente, dat fiind faptul că terenul nu se află în proprietatea instituției.
Cimitirul reformat se află pe zona de capăt a cimitirului de pe strada Tărpiului, în spatele clădirii Ecomas Energosystem. Este despărțit de cimitirul nou amenajat de Primăria Municipiului Bistrița prin gardul din care astăzi lipsesc acele panouri amintite.
A ti vazut la protv ieri si hop si voi cu stirea🤣🤣😂
Atat de dezvoltat este simtul proprietatii, incat „groful” s-a burzuluit … Chiar trebuia facut scandal pt un rahat de gard dat jos cu un flex de cativa „Dorei”, angajati ai Primariei? Oare chiar nu se putea merge in audienta la primar, si in 5 minute era pus inapoi gardul?! Parca i-ar fi profanat mormantul sau ar fi vrut sa le fure pretioasele panouri de gard de 60 ron !!! Au romanasii Doreii lor, da’ nici ungurasii nu stau rau … Daca un procesoman agitat si lacom „pastoreste” multimea, nu trebuie sa ne mire ca zgarcenia este una din principalele „calitati” ale acestei minoritati! Cum e ciobanul, asa e si turma …
Dorele, pui de lele !
Ideea de a umbla cu căciula în mână la ușile ”șefilor” chiar și atunci când îți dau în cap (în loc să fie invers – nu să le dăm noi în cap , ci să vină ”șăfii” la păgubiți) ar trebui depășită în mentalitatea colectivă a românilor, dacă nu vrem să fim socotiți neam de slugi !
Cât privește eventuala dv. frustrare, exprimată sub protecția anonimatului, cătați-vă de sănătate, să nu faceți icter, doamne ferește, pe pandemia asta, că-i bai !