7.7 C
Bistrița
duminică, noiembrie 3, 2024

FOTO/VIDEO: Cripta grofilor Bethlen din Chiraleș, curățată! Curiozități și planuri:

Asociația pentru Patrimoniul Transilvan Bistrița a lucrat intens ieri. Voluntarii au curățat și igienizat Cripta grofilor Bethlen din Chiraleș. AFLĂ curiozități despre această criptă, dar și ce planuri sunt cu privire la ea:

Mobilizare impresionantă ieri, la Cripta grofilor Bethlen din Chiraleș. Voluntari și membrii ai Asociației pentru Patrimoniul Transilvan din Bistrița au curățat și igienizat cripta ce datează din anii 1.800.

Aceasta este un monument unic și din păcate, nu este valorificat.

Este un monument unic în Europa, deoarece contele Bethlen nu a mai făcut așa ceva nicăieri. Datează undeva de prin anii 1.800, cam de când a fost și conacul făcut. Din păcate, acest monument nu e inclus nici măcar pe lista monumentelor istorice de interes local, decum la adevărata sa valoare. E păcat. În 1945 a fost profanat și de atunci, distrus zilnic și uitat!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Ion Petraș.

”Peștera”, așa cum îi spuneau cei din zonă, arăta deplorabil, nu doar din cauza vegetației care a acaparat-o, dar mai ales din cauza celor ce o foloseau pe post de WC public.

O mașină de la Supercom plină am adunat de pe lângă monument și din criptă. Am reușit atfel să curățăm vegetația și să igienizăm interiorul. Acum, aceasta poate fi vizitată. Dacă îți iei un felinar, poți merge și să o vizitei. Încă se mai văd înscrisuri, blazonul bufniței, al morții, etc. Cripta aceasta a fost făcută cu tot felul de arhitecți celebri. Păcat că nu a fost valorificată. Dar oricum, date fiind condițiile, încă arată bine” a mai spus Petraș.

CURIOZITĂȚI

După igienizare, voluntarii au mers prin sat, adunând poveștile de la săteni. Astfel s-a aaflat că:

  • În criptă au fost puși conții Bethlen, bătrânii – în sicrie de sticlă
  • Intrarea în criptă avea o capcană. ”Odată ce persoana care intra înuntru călca pe o treaptă de lemn, activa un eremit. Acesta te lua în brațe și dacă nu aveai cheia ca să-l desfaci, stăteai acolo până venea contele de la conac și te descuia. Deci trebuia să ai o cheie la tine” a explicat Ion Petraș.
  • Contele Bethlen venea la Chiraleș de 4-5 ori pe an, cu prietenii, și stătea cam o săptămână. În acest timp mergea la vânătoare și dădea chefuri. Iar înainte de a pleca, îi chema pe localnici și le dădea mălai, făină și alte produse Agricole
  • Domeniile sale erau date arendașilor. Iar la Chiraleș, arendașul asuprea iobagii. ”Acesta avea două măsuri: una mica și una mare. Dacă cineva cerea o litră de mălai, îi dădea cu măsura mica. Dar când venea să dea înapoi împrumutul, le măsura cu măsura mare” i-a povestit un bătrân lui Petraș.
  • Contele Bethlen a fost cel mai avut conte al zonei. După numele lui a primit orașul de pe Someș numele BECLEAN, iar clădirea în care funcționează primăria orașului a fost un conac al contelui

Odată cu igienizarea și curățarea vegetației din zonă, cripta se poate acum vizita, dacă cei dornici își iau de acasă felinare.

Planuri:

Avem câteva planuri pentru această criptă. E păcat de ea să fie dată uitării. La urma urmei,  face parte din istoria noastră, chiar dacă a aparținut unor conți unguri!” a explicat Petraș.

  • Să se refacă acea capcană de la intrare – ”Mulți turiști mergeau la Castelul Dracula ca să fie prinși de Dracula- asta era singura atracție. La fel și aici, dacă reușim să atragem fonduri europene ca să refacem capcana, ar veni foarte mulți turiști
  • Cheițe amintire – ”Ne gândim ca turiștii să poată lua de la barul din localitate lacăte cu cheițe ce au blazonul familiei Bethlen pe post de breloc. Și, pe când vizitează cripta, să poată să își prindă lacătul acolo de o poartă, iar cheița cu blazonul să le rămână amintire”
  • Să punem în zonă producători locali – ”dacă reușim să atragem ceva producători locali din zonă care să-și pună tarabe acolo și să-și vândă produsele, ar fi un mare success. Nu doar că cei ce folosesc cripta pe post de toaletă nu ar mai face-o, dar oamenii ar opri să cumpere una- alta și ar și vizita cripta

EXCLUSIVITATE:

Ion Petraș a spus, în exclusivitate pentru Bistrițeanul.ro, că are un plan. Acesta a discutat cu Lucian Nastasă Kovacs, membru al Academiei de Științe, omul care a moștenit tiparnița lui Banffy.

Vrem să facem pe un pergament cu timbru sec, blazonul familiei Bethlen și niște versuri care le-am recuperat de pe zidurile peșterei, versuri filozofice. Vor fi scrise cu caractere medievale, dar la tiparnița lui Bamfi. Poate chiar și o mini istorie a locului. Dar totul costă și le fac pe banii mei” a concluzionat Ion Petraș.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. mormintele grofilor sant in alta parte in padure langa castelu din Arcalia ,e un deal cu vegetatie mare si deasupra mormintelor e un monument mare de piatra se ajunge cu greu ,am fost acolo si am vazut ceia ce spuneau localnici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.

Mare fan PIZZA?! NU rata evenimentul de la Colina Unirea, din weekend! E cu degustare: diferite tipuri de pizza gourmet, chiar pizza dulce!

Dacă iubești pizza și vrei să o încerci în toate combinațiile posibile, chiar rare - gourmet,...