0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO: Concursul „Sigismund Toduță”, unic în țară, s-a încheiat la Bistrița cu aplauze și urale!

110 elevi de toate vârstele – între care și 32 de elevi din Bistrița – au trecut prin mari emoții ieri, la Liceul de Muzică „Turdor Jarda” și la Sinagogă, acolo unde s-a desfășurat ediția cu numărul 36 a Concursului Național de Interpretare a Muzicii Românești „Sigismund Toduță”.

110 elevi de toate vârstele din Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, București, Timișoara, Arad și Bistrița (32 de elevi) s-au înscris în această competiție unică în România, datorită repertoriului impus care trebuie să se focalizeze exclusiv pe muzica unor compozitori români.

Ieri seară, la Sinagogă s-a desfășurat Gala Laureaților, juriul selectându-i pe cei mai străluciți 10 elevi care au evoluat în competiție: Antonia Maria Pera (clasa a XI-a, canto popular, profesor coordonator Teodora Craiu-Zărnescu de la Liceul de arte Regina Maria din Alba-Iulia), Andreea Chisăliță (clasa a XII-a, canto popular, profesor coordonator Roxana Obeșterescu de la Liceul de Arte Ion Vidu din Timișoara), Silviu Ionuț Avram (clasa a XII-a, canto popular, profesor coordonator Cristina Bălan-Pahone de la Liceul de muzică Tudor Jarda Bistrița), Horațiu Adrian Marian (clasa a II-a, vioară, profesor coordonator Ștefan Dejica-Cosovici de la Școala Gimnazială de Muzică Augustin Bena Cluj-Napoca), Cerisha Herman Med (clasa a VII-a, pian, profesor coordonator Doriana Ormanji de la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad), Rebeca Denisa Badea (clasa a VIII-a flaut, profesor coordonator Irina Maria Naneș de la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca), Na Na Zhang (clasa a VIII-a vioară, profesor coordonator Elena Baltagă de la Colegiul Național de muzică George Enescu din București), Clarisa Gheorghe (clasa a XII-a, canto clasic, profesor coordonator Daniela Chihaia-Popa, Colegiul George Enescu București), Maria Rădeanu (clasa a XII-a, canto clasic, profesor coordonator Daniela Chihaia-Popa, Colegiul George Enescu București) și Iulian Băluțel – clasa a XII-a, vioară, profesor coordonator Elena Baltagă, Colegiul George Enescu din București.

Corepetitori ai celor 10 elevi care au evoluat în Gala Laureaților au fost profesorii Adriana Copaciu, Meda Nemeti, Anta Agavriloae și Gheorghe Burz.

A fost primul an în care concursul a cuprins și o secțiune de canto popular și, spre mândria organizatorilor, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a urcat și un elev din Bistrița.

Abia întors de la Olimpiada Națională de Muzică, unde a obținut un meritoriu loc III, Ionuț Silviu Avram a cucerit preimul I și la Concursul Național „Sigismund Toduță”: „A fost foarte greu, pentru că au fost 33 de concurenți foarte buni, din întreaga țară… Este prima oară când particip, am avut emoții foarte mari, mai ales că am cântat și în fața unor profesori care mă cunoșteau… Sper că m-am descurcat bine…”, ne-a mărturisit Silviu Avram.

Silviu Avram a participat și în trecut la concursuri de prestigiu precum „Pană de Păun” sau „Valeria Peter Predescu”, iar pentru concursul național Sigismund Toduță a ales să poarte un costum specific de pe Valea Someșului, din Maieru: „Este un costum puțin diferit, dintr-o zonă de munte. Pe Valea Someșului pieptarul are ciucuri, dar la mine în sat, la Maieru, el este simplu, cu cusături negre. Și clopul este diferit, nu are pană de păun obișnuită, ci are o păuniță…”, ne-a mai explicat Ionuț Silviu Avram.

[arve url=”https://youtu.be/DNYNB7F2FV0″ /]

Așa cum prevede regulamentul concursului național desfășurat sub egida Ministerului Educației – 25% dintre elevi au fost premiați:  Marele premiu în valoare de 1000 de euro a fost oferit de Asociația de Prietenie Româno-Germană Bistrița-Neubrandenburgun – fiind cucerit, în acest an, de Iulian Băluțel, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național „George Enescu” din București.

[arve url=”https://youtu.be/-I9AXUJXl78″ /]

Un alt premiu special de 150 de euro a fost oferit de Asociația culturală Hara – pentru Maria Rădeanu. Și Ionuț Silviu Avram din Bistrița a obținut premiul special al juriului, în timp ce alți 12 elevi ai Liceului „Tudor Jarda” din Bistrița au urcat pe podium, cucerind diferite distincții.

29 de premii I, II și III au fost oferite de Primăria Municipiului Bistrița și Consiliul Local, acestea fiind în valoare de 150, 100 și respectiv 50 de lei.

Anul viitor, organizatorii au promis că încearcă să ofere noi șanse de afirmare, introducând o secțiune specială și pentru muzica de cameră, dar și pentru instrumente folclorice.

Sunt foarte mulțumită, am discutat și cu cei din juriu, care sunt adevărații specialiști, premiile au fost acordate pe cinstite, și, din câte se pare, și în acest an, ca și anul trecut, Marele Premiu a ajuns la un violonist… Suntem cu toții încântați de faptul că în fiecare an crește și calitatea acestui concurs: participă elevi din ce în ce mai talentați… Câștigătorul de anul trecut, de pildă, a luat premiul II la Olimpiada națională instrumental, iar Iulian Băluțel, câștigătorul acestei ediții a obținut premiul I la Olimpiadă…”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro Raluca Mărgineanu, directoarea liceului „Tudor Jarda”.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...