S-a întâmplat la Colibița, la Sărbătoarea sufletului pururi tânăr. Aflat la cea de-a VII-a ediție, Colibița Folk Fest a adunat și anul acesta „greii” muzicii folk la un loc. Scena amplasată pe marginea lacului și chitările au fost ingredientele cheie ale celor două seri de festival.
Deși luna august este plină de festivaluri folk la nivel național, organizatorii au reușit să-i aducă în fața publicului pe unii dintre cei mai iubiți artiști.
„Remember Cenaclul Flacăra se vrea o confiscare a mișcării folk la nivel de țară și se simte asta. Nu ne batem noi cu nimeni”, exemplifică organizatorii de la Folk Fest.
Deja ne-au obișnuit cu recitaluri în cadrul cărora cei mai talentați tineri folkiști sunt premiați. Anul acesta, fericiții câștigători din prima seară au fost răsplătiți cu bani și o chiatară electroacustică de la HORA Reghin. Pe locul întâi s-a situat Maria Matean, fiind urmată pe locurile doi și trei de Roxana Luca și Nicoleta Onighi.
Antonia Ivașcu, care nu lipsește în ultima perioadă de la recitalurile de la Colibița a încălzit atmosfera cu hituri ale aniilor ’70-’80, când muzica folk era în plină expansiune.
„Antonia este câștigătoarea celei de a doua ediții Colibița Folk Fest și e o plăcere să-i invit. Socotesc că e de datoria mea să-i aduc pe tinerii județului în față, prin recital, merită lucrul acesta”, spune organizatorul Toni Vlad.
Ducu Bertzi și Vasile Șeicaru au fost cap de afiș pentru cele două seri de folk, iar asta i-a strâns pe cei mai mari fani ai acestui gen la „Marea de la munte”.
Vasile Șeicaru are de fiecare dată pe hârtie 45 de minute și niciodată nu a cântat mai puțin de o oră și jumătate, ceea ce s-a întâmplat și sâmbătă seara. Oamenii au fredonat împreună cu artiștii melodii precum „Floare de colț”, „Din prea mult sau prea puțin” sau „M-am îndrăgostit numai de ea”.
Cea de a doua seară de concurs a venit cu o surpriză! Câștigătorul locului întâi este chiar din Arad! Raul Nica a bătut drumul până în județul nostru, dar a meritat efortul. Pe „podium” au urcat Ana Mălina Borgovan și Vlad Paul Rusu, completând locurile doi și trei.
Despre continuitatea muzicii folk spun și organizatorii câteva cuvinte
„Muzica folk e cea care ține stindardul sus, pentru că la ce nebunie se întâmplă pe plan mondial, doar ea mai poate face asta. Trăim schimbarea unei culturi, înlocuirea ei cu alta, iar muzica folk va muri când interpreții ei se vor duce, rând pe rând”, declară Toni Vlad, organizator, pentru Bistrițeanul.ro.
La prima ediție au fost in jur de 400 de participanti, apoi 600, iar încet, încet nu s-a coborat la mai puțin de 1.000 de spectatori pe seară, spun sursele oficiale.