Casa Colecțiilor din Bistrița și-a deschis astăzi oficial porțile tuturor pofticioșilor de carte veche, autografe de la cei mai importanți scriitori ai țării și ai lumii, dar și manuscrise. La ceremonia de inaugurare, Ioan Pintea a povestit care este cireașa de pe tort în materie de donații: Brâul tricolor al lui Coșbuc a fost „deturnat” de la București spre Bistrița…
Ceremonie emoționantă, astăzi, în prezența a zeci de invitați speciali, la Casa Colecțiilor din Bistrița. Clădirea a fost inaugurată și sfințită de IPS Andrei Andreicuț, care a oficiat o scurtă slujbă religioasă.
„Este o investiție istorică a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Un Memorial dedicat Marilor Cărți și Marilor Colecții. O Mare Poveste despre Cărți, exemplară, fascinantă, inefabilă…”, mărturisea Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.
Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean – instituție care a finanțat integral lucrările la Casa Colecțiilor – a oferit oaspeților prezenți mici cadouri simbolice.
Ioan Pintea a mai povestit că a aflat de pe Facebook că brâul tricolor al lui Coșbuc, alături de alte documente, scrisori și fotografii inedite – vor ajunge la București. După o noapte întreagă de schimburi de mesaje – acesta a reușit să deturneze direcția documentelor, spre Bistrița.
Între acestea se află și brâul tricolor purtat de Coșbuc, dar și o scrisoare în original scrisă de Slavici către Coșbuc, pe când acesta era student la Cluj. Penițele cu care a scris Coșbuc – inscripționate cu numele său, dar și cărți din biblioteca lui Coșbuc și fotografii inedite cu George Coșbuc și fiul său Alexandru – toate acestea vor putea fi admirate de astăzi la Casa Colecțiilor din Bistrița.
„… În împrejurările actuale, construcția unui edificiu de cultură este un gest eroic. Cu atât mai mult cu cât e vorba despre o bibliotecă, o casă a colecțiilor și documentelor de patrimoniu. Personal sunt impresionat în mod deosebit.
Toată viața mea a fost legată de cărți. Așadar, de biblioteci. Fac pentru prima oară această mărturisire, ca să înțelegeți de ce mă simt atât de legat și onorat de a mă număra printre contribuabilii morali ai Casei Colecțiilor din Bistrița. O parte din mine se află pe rafturile ei. Le sunt recunoscător celor cărora le datorez această bucurie…”, a transmis istoricul și criticul Nicolae Manolescu.
Festivitatea de inaugurare a cuprins și vernisajul expoziției Biblioteci verticale a sculptorului Liviu Mocan.
Ceremonia a continuat cu o expoziție de carte – Documente privitoare la istoria românilor – „Scrisori către bistrițeni”.
Evenimentele continuă al Centrul Cultural Dacia, unde se desfășoară Simpozionul „Biblioteca Tezaur: Colecții și Colecții speciale”
Tot cu acest prilej este programată lansarea volumului „Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud. Album retrospectiv”
Ioan Pintea, managerul instituției va prezenta proiectului editorial al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, la Centrul Cultural Dacia.
De la ora 16.30, la Centrul Cultural Dacia va avea loc spectacolul folcloric De la tradiție la patrimoniu. Concertul va fi susținut de Ansamblul „Dor Românesc” de la Centrul cultural Dacia.
Fiind prezent astazi la aceasta minunata sarbatoare locala pot sa spun ca am avut o bucurie imensa ca in vecinatatea mea acest minunat imobil a fost salvat de la uitare.
Felicitari multe CJ si lui RADU MOLDOVAN pentru bucuria facuta bistritenilor facand acest gest salvator si absolut normal.
Am tras un semnal SOS fosta Biblioteca Judeteana un alt mare simbol chiar mai impozant decat cel de pe Independentei, cladire construita in 1904 de marele avocat bistritean DEMETRIUS CIUTA.
Cer stoparea demolarii acestui minunat edificiu de unde copiii Bistritei s-au inprumutat cu carte si au invatat sa se documenteze si sa devina folositori societatii.
Este un sacrilegiu ca Primaria sa dea aviz de demolare unui templu al cartii .
Stop DEMOLARE !!!!
As vrea ca pana in final sa aduc laude si multumiri si lui IOAN TURC care poate repeta istoria locala de salvare a fostei BIBLIOTECI.
Nu radeti istoria locala !
Bistritenii nu o sa ierte asemenea gesturi.
Pana una alta inca odata un mare BRAVO CJ-ului !