0.3 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

FOTO/VIDEO – Camionul de Crăciun la adolescență: 70 de nemți și-au sacrificat sărbătorile pentru a împărți bucurie în satele din România

De 16 ani, nemții de la Die Johanniter Unfall Hilfe își sacrifică sărbătorile de iarnă pentru a împărți bucurie în satele din România. Acțiunea răspândită în întreaga Europă care poartă numele „Camionul de Crăciun” a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 25. Nemții își părăsesc familiile la mijlocul Crăciunului și de multe ori nu ajung acasă până de Anul Nou.

„Camionul de Crăciun” a ajuns anul acesta la adolescență în România, cu ajutorul asociațiilor Die Johanniter Unfall Hilfe din Germania și Tășuleasa Social din Bistrița-Năsăud. Nu mai puțin de 21.400 de copii vor primi anul acesta un cadou pregătit de familiile și asociațiile din Germania. În total 28 de camioane ajung în România, 17 fiind distribuite în Bistrița-Năsăud și județele învecinate.

În jur de 70 de nemți au parcurs 1.400 de kilometri pentru a ajunge în Bistrița-Năsăud. Ca să poată fi prezenți la acțiunea din 28 decembrie, nemții au pornit de acasă în 26 decembrie, cu noaptea în cap și riscă să petreacă și Anul Nou departe de cei dragi.

 „Mulți dintre ei pleacă în 26 foarte devreme, unii chiar la 1:00 dimineața pleacă ca să se întâlnească într-un punct din Germania, de unde ei se pornesc în formă de stea către toate țările enumerate. Unii dintre ei s-ar putea să nu ajungă de Revelion acasă și unii dintre ei fac treaba aceasta de 16 ani”, precizează Alin Ușeriu, administratorul Asociației Tășuleasa Social.

Un pachet are o greutate de aproximativ 15 kilograme, copilașii care primesc cadourile având nevoie de ajutorul părinților pentru a le transporta. În localitatea Dumbrăvița, copiii au apelat la sanie sau chiar la roabă pentru a putea transporta pachetele până acasă.

Produsele și alimentele din pachet costă în jur de 150 de lei și sunt compuse din produse de igienă, dulciuri, alimente și chiar jucării. Acestea sunt realizate în mare parte după o listă standard, pentru a se evita ca unele pachete să fie mai sărace sau mai bogate decât altele.

Nemții recunosc că această acțiune este posibilă cu ajutorul firmelor din Germania, care își împrumută atât camioanele, cât și șoferii.

„Venim din Bavaria și avem multe firme cu care colaborăm, ne „împrumută” atât camioanele, cât și șoferii și fac posibilă venirea noastră an de an la Bistrița”, spune Lorand Szüszner – manager regional Die Johanniter Unfall-Hilfe.

Cadourile ajung la copii indiferent de condiția materială, iar cei mici sunt „datori” cu o faptă bună, mai exact cu participarea la o acțiune de voluntariat. Acesta a fost și primul mesaj transmis de voluntarii Tășuleasa Social înainte să împartă cadourile.

„Întâi trebuie să-i învățăm pe copiii noștri să primească și pe urmă să le cerem ceva. Din punctul meu de vedere aceasta a fost greșeala atunci când am primit noi educația timpurie. Nouă tot timpul ni s-a cerut și ajungând maturi am uitat să dăruim. Tocmai asta cred că trebuie să fie misiunea principală a Camionului de Crăciun. Pentru noi este și o verificare. Am învățat ceva? Putem să facem și noi cum fac germanii? Suntem în Uniunea Europeană? Putem și noi să fim generoși după ce se termină sărbătorile?”, spune Alin Ușeriu, de la Tășuleasa Social.

Izabela Egyd din localitatea Cetate are deja câțiva ani de când primește pachete pentru cei trei copilași ai săi. Pe lângă faptul că încearcă să îi ajute pe cei mai puțin norocoși decât ea, Izabela și-a îndemnat an de an copiii să dea înapoi și să participe la acțiunile de voluntariat.

„Și noi la rândul nostru dăruim haine altora care nu au. Noi cum avem trei copii, ce rămâne de la ei dăruim la alții, să se bucure și alții. Pachetele sunt o mare bucurie a copiilor. Noi la rândul nostru reciclăm, plantăm brazi. Copiii învață ca să dăruiască, învață că mai sunt și alții care au nevoie, învață că trebuie să ajutăm, să fim mai darnici, din ceea ce au să dăruiască și la alții”, spune Izabela Egyd.

[arve url=”https://youtu.be/h0Ws5L9pNa4″ /]

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...