Fragmente celebre din muzica clasică, dar și emoționante prelucrări folclorice sau faimoasele Bohemian Rhapsody și Smooth Criminal (Michael Jackson) au umplut de bucurie sufletele melomanilor din Bistrița, ieri seară.
La Centrul Cultural Municipal au fost prezenți ieri seară, într-un concert de excepție, tinerii muzicieni de la Violoncellissimo, coordonați de prof. dr. univ. Marin Cazacu.
„Avem onoarea să ascultăm una dintre cele mai expresive și interesante formații camerale din România. Sunt cei mai buni violonceliști din România, în frunte cu Marin Cazacu – capo di tutti capi – profesor, maestru, solist și manager cultural excepțional.
Marin Cazacu este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică din București. Este și fondatorul Orchestrei Naționale de Tineret – un ansamblu orchestral cum nu prea există în Europa. Foarte mulți afirmă că este cea mai bună orchestră simfonică a țării…”, a explicat Gavril Țărmure.
Managerul Centrului Cultural Municipal a mulțumit tinerilor de la Violoncellissimo – pentru efortul deosebit făcut pentru a ajunge la Bistrița.
„Au ajuns la Bistrița după un turneu internațional: zilele trecute au cântat la Palatul Unesco din Paris, apoi au avut concert la Bruxelles, joi noaptea au ajuns în România, iar dimineața la 7 au plecat spre Bistrița… Le mulțumesc din suflet pentru acest efort special. Reverențe pentru acest gest de prietenie!”, a mai transmis Gavril Țărmure.
Concertul Violoncellissimo a început cu o celebră piesă a compozitorului Johann Schrammel – Viena rămâne Viena care inevitabil aici s-a transformat în „Bistrița rămâne Bistrița”, după cum a subliniat Marin Cazacu.
Cât de frumos sună Bohemian Rhapsody (Freddie Mercury) sau Michael Jackson și al său Smooth Criminal, într-un aranjament de Sabin Păutza – vă puteți convinge urmărind întreg concertul – AICI.
Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani. S-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu. Acesta, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România.
În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional George Enescu s-a bucurat de un mare succes.
Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent. Atunci 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român – într-un „concert demn de cartea recordurilor”, după cum scria presa vremii.
În 2013 și 2018, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneul Român, de această dată în două concerte extraordinare alături de 100 de violonceliști.
În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul a unor importante evenimente culturale din România și străinătate. Între acestea, este Concertul cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși la Paris.
Muzicienii de la Violoncellissimo au fost invitați să cânte și de Ziua Culturii Naționale sau la Gala premiilor UNITER. Au făcut parte din proiectul Hope Concert 2015, 2016, 2107 și 2018. Violonceliștii ansamblului au strălucit, totodată la Washington, Paris, Bruxelles, Beijing şi Luxemburg, în 2018 şi 2019.
Evenimentul de ieri seară a fost organizat de Primăria municipiului Bistrița și Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”.