1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO/VIDEO: Frânturi din Bistrița, pictate pe țiglele unei case din 1830. Adrian Solcan: „Nu o expoziție, ci o experiență, despre tipare și schimbare”

Fragmente din Sugălete, din turnul sau interiorul Bisericii Evanghelice sau din Rodna veche – acestea și multe alte instantanee au fost pictate pe țigle vechi de aproape 200 de ani și expuse la Casa Argintarului. „Despre schimbare este și această expoziție”, a mărturisit Adrian Solcan.

Am recuperat mai multe tigle vechi de pe o casă săsească din 1830. Mi-au plăcut tare mult pentru că aveau tipare interesante. Am hotărât să creez o serie de lucrări, având drept temă clădirile săsești, moștenirea arhitecturală din oraș și din județ”, explica Adrian Solcan pentru Bistrițeanul.ro.

Tânărul și-a vernisat expoziția zilele trecute, la Casa Argintarului, acolo unde Alexandru Gavrilaș, directorul Muzeului Județean din Bistrița, a admis că multă vreme l-a considerat pe Adrian Solcan „pierdut” de artă.

Mă leagă de Adrian Solcan o prietenie mai veche. A fost elevul Liceului de Arte „Corneliu Baba” și o vreme l-am considerat „pierdut” de artele plastice. Pe atunci fugea la Livezile și făcea politică. De câțiva ani încoace, însă, a început să lucreze foarte mult. A participat la numeroase expoziții și încearcă să recupereze cumva un timpul pierdut”, a spus Alexandru Gavrilaș.

Suntem foarte mândri de bogăția și diversitatea activităților derulate de colegii noștri de la Muzeu, de la Casa Argintarului și de la celelalte instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean”, a transmis vicepreședintele CJ BN Camelia Tabără.

Camelia Tabără a reamintit că îl cunoaște pe Adrian Solcan de când era în clasa a IX-a și a fost ales primar în Consiliul Local al Tinerilor. „Era foarte convingător și cred că tot ce a experimentat până la această vârstă i-a folosit. S-a întors acum la prima dragoste, pictura…

Despre Adrian Solcan – din postura de diriginte, încă din anii de gimnaziu și până în liceu – a vorbit și istoricul de artă Vasile Duda.

„Îmi pare că, în ultimii ani, Adrian Solcan și-a căutat direcția în pictură. În expoziția de la Casa Argintarului a venit chiar cu elemente personale, interpretând spațiul istoric al Bistriței. Se simte pasiunea pentru monumentele burgului, pentru descoperirea și promovarea lor. Ceea ce este un lucru onorant, frumos și în același timp demn să fie împărtășit de toate generațiile.

Cred că e importantă inclusiv această memorie pentru valorile pe care le avem în jur. Dacă nu le cunoaștem, nu avem cum să le respectăm. Adrian Solcan caută să găsească acele încadrări compoziționale care să aibă sens și substanță”, a remarcat Vasile Duda.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...