O armă extrem de valoroasă, cel mai probabil pierdută de un războinic de elită în apropiere de Bistriţa, a ieşit recent la lumină…! Are aproape o jumătate de kilogram. Are şi urme de folosire – semn că şi-a îndeplinit menirea şi a izbit cu sete în duşmani…
Muzeul din Bistriţa este mai bogat cu o piesă extrem de valoroasă! Este vorba despre un buzdugan de bronz care datează din perioada în care aceste meleaguri erau invadat de mongoli. Sau erau pentru prima oară pomenite într-un document oficial, semnat de Papa Urban al IV-lea. Acesta amintea de locul „numit în limba obişnuită Bistriche”, prin iulie 1264…
Descoperirea îi aparţine lui Daniel Georgiu, care a donat-o zilele trecute muzeului din Bistriţa şi care a imortalizat momentul descoperirii în câteva secvenţe video emoţionante:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/ZPJWjxdJAG0″ /]
„Piesa a fost descoperită la 15 centimetri adâncime şi nu era însoţită de alte obiecte. Deci este vorba de o descoperire izolată. Este un buzdugan stelat, tipic medieval, lucrat în bronz, cu tub de înmănuşare lung, perforat la ambele capete…”, a confirmat cercetător dr. George Marinescu, de la Complexul Muzeal Judeţean.
Specifice acestor buzdugane medievale sunt proeminenţele centrale piramidale cu baza conică. Pe marginea buzduganului apar alte două rânduri de proeminenţe tetraedice, mai mici ca înălţime. Tubul de înmănuşare este ornamentat cu trei brâuri crestate, care îi oferă o notă de eleganţă aparte acestei piese…”, a mai subliniat George Marinescu.
Arma are aproape 435 de grame şi are urme de folosire: două dintre proeminenţe sunt rupte – semn că buzduganul şi-a îndeplinit menirea şi a izbit cu sete în duşmani, la vremea potrivită.
Un asemenea buzdugan a fost folosit mai întâi de cavalerie, apoi şi de trupele pedestre. Se poate aprecia, cu destulă certitudine, că buzduganul a fost realizat şi folosit spre finalul secolului XIII – început de secol XIV. Se poate presupune că a fost realizat în Transilvania, admite George Marinescu.
Dar nu există certitudinea că ar fi existat la Bistriţa un atelier de producere a unor asemenea arme. „Însă există şi în colecţia muzeului obiecte asemănătoare, astfel încât putem presupune că o asemenea armă era intens folosită în nordul Transilvaniei. Iar acum doi ani, tot Daniel Georgiu a descoperit un alt fragment al unui buzdugan de alt tip…”, a mai remarcat George Marinescu.
Despre acea descoperire Bistriţeaul.ro a scris aici:
FOTO: Descoperire extraordinară la 10 kilometri de Bistriţa!
Buzduganul a fost spălat şi urmează să intre într-o etapă de restaurare, urmând să fie ulterior expus şi în vitrina cu arme medievale a muzeului.
Arma are o valoare istorică extraordinară. Cu atât mai mult cu cât există foarte puţine elemente de cultură materială sau numismatică datând din acea perioadă zbuciumată a secolului XIII: „Este o piesă foarte frumoasă care provine dintr-o perioadă de mari frământări istorice. Perioada marilor invazii mongole din jurul anilor 1241… De altfel buzduganul are origini răsăritene. Se poate presupune că a fost folosit cu precădere de populaţia cumană, care în secolele 12 – 13 aveau o influenţă puternică în nord-estul Transilvaniei…„, a punctat Geroge Marinescu.
Se poate presupune, de asemenea, fără să avem însă dovezi, că buzduganul a fost folosit de o persoană importantă a vremii: un războinic de elită din armata medievală a acelor timpuri este posibil să-şi fi pierdut arma în apropiere de Bistriţa – a admis cercetătorul.
Alte povești interesante despre descoperirile realizate de Daniel Georgiu puteți reciti accesând linkurile de mai jos: