Documente unicat care nu au mai fost expuse niciodată publicului pot fi admirate începând de azi, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. Aici a fost inaugurată expoziția „Medicina de ieri și azi”, eveniment organizat în parteneriat cu UMFST G.E. Palade Tg Mureș – Extensia Bistrița.
Expoziția marchează 80 de ani de excelență academică ai instituției de învățământ.
Între exponate – inclusiv instrumente medicale vechi, dar și un ierbar din 1881 al Colegiului George Coșbuc din Năsăud.
În ierbar se păstrează încă impresionant câteva plante culese chiar de poetul George Coșbuc, pe când se afla în clasa a V-a. Acesta se și semnează într-un colț al paginii.
Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor Bistrița-Năsăud, a explicat că expoziția cuprinde documente de excepție din consistoriul evanghelic.
„Am expus acea Carte a jurămintelor de la 1526 în care se regăsesc jurământul medicilor și al moașelor pe care aceștia l-au depus între 1691 – 1710.
Avem și foarte multe diplome, începând din 1774, 1875, 1899 și 1908 ale unor personalități din județ care au obținut titlul de doctor și doctor în medicină”, a explicat dr. Cornelia Vlașin.
Sunt multe documente și rețete de la Colegiul „George Coșbuc” din Năsăud, dar și prevederi referitoare la așa-numitușl Statut al morboșilor (al bolnavilor). Statutul cuprinde precizări exacte referitoare la momentul în care trebuie declarată carantina în școală și ce măsuri trebuie luate.
În expoziția inaugurată azi la Arhive sunt expuse și câteva teze de doctorat, manuale / afișe de prevenție.
Piesa de rezistență: Tratatul de Bacteriologie al lui Victor Babeș. Acesta a fost oferit în expoziție de UMFST „G.E Palade” Târgu Mureș.
„Este primul tratat de bateriologie din lume. Iar în România s-au păstrat foarte puține exemplare. Aici am expus ediția a III-a a tratatului. Acesta a fost întocmit și editat de Victor Babeș și Victor Cornil la Paris, în 1890” a subliniat dr. Cornelia Vlașin.
Tot în cadrul expoziției „Medicina de ieri și de azi” pot fi admirate caietele de cursuri ale celebrului doctor psihiatru Alexandru Obregia, dar și o scrisoare semnată de Victor Babeș, adresată părinților săi, în 1882.
Dr. Florian Neagoș, fost director medical al Spitalului Clinic din Bistrița, a făcut un scurt istoric al instituțiilor medicale în oraș. Asist. univ. dr. Heidi Adumitrăchioaei a explicat de ce este importantă pentru UMFST GE Palade această expoziție: